Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finsk resejätte samarbetsförhandlar – 2000 personer berörs

Från 2020
Uppdaterad 31.08.2020 15:23.
Turister på tur i fjällen. De går med snöskor och har stavar i händerna. De har ryggarna vända mot kameran. Vädret är dimmigt.
Bildtext Franska turister på Lapland Safaris snöskosafari i Kolari 19 februari 2016.
Bild: Lehtikuva

Resekoncernen North European Invest inleder samarbetsförhandlingar. Sammanlagt berörs 2 000 personer inom flera olika företag. Resekoncernen äger bland annat företagen Lapland Hotels och Lapland Safaris.

Resebegränsningarna drabbar vinterturismen i Lappland

3:42

Hör en intervju med Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara (bilden).

Utöver North European Invests personal på 342 personer berör samarbetsförhandlingarna cirka 1 400 säsongsarbetare inom resebranschen och 300 säsongsarbetare som jobbar med att testa bilar.

Hur omfattande åtgärder som krävs klarnar i samband med samarbetsförhandlingarna och när bilden av årets vintersäsong är klar, enligt företaget. Vid sidan av permitteringar och uppsägningar öppnar bolaget också upp för deltidsarrangemang och att arbetsbilden förändras.

Det är coronapandemins inverkan på resebranschen som ligger bakom samarbetsförhandlingarna inom North European Invest. Enligt bolaget kommer pandemin minska på det internationella resandet märkbart under nästa vintersäsong.

– 75 procent av koncernens omsättning härstammar från internationella kunder. I det här läget måste vi tyvärr inleda samarbetsförhanglingar för att reagera på situationen, säger koncernens ordförande Pekka Soini i ett pressmeddelande.

"Tyvärr ingen överraskning"

Beskedet kom tyvärr inte som någon överraskning säger Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara till Svenska Yle.

- Det var väntat, hela branschen är i ett kritiskt tillstånd. Resebegränsningarna är besvärliga och norra Finland är beroende av utländska turister under vintersäsongen, säger Lappi.

I genomsnitt utgör de utländska turisterna hälften av besökarna men under vintern är deras andel än större, hela 80 procent.

- Även om sommarsäsongen åtminstone till en del räddades av att finländarna reste i hemlandet räddas knappast vintersäsongen av den inhemska turismen. Finländarna är inte lika hög grad intresserade av utfärder med ren och släde eller av huskysafari. De använder också betydligt mindre pengar än de utländska turisterna, säger Lappi.

Timo Lappi
Bildtext Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Branschen har vädjat till regeringen om att inrätta så kallade resekorridorer från de länderna från vilka antalet resenärer brukar vara störst - Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Beneluxländerna.

- Då kunde turisterna flygas direkt till Lappland och resa som grupp vilket ökar säkerheten. Dessutom finns det gott om utrymme i Lappland, tillägger Lappi.

Researrangörerna fattar beslut om säsongen och reseservicen i september, så det brådskar med besked om vad de kan räkna med.

- Testa, spåra och ta hand om våra utsatta, det är rätt linje. De nuvarande reserestriktionerna får däremot branschen ner på knä. Till exempel de bad- och semesteranläggningar som finns i glesbygden kommer inte tillbaka om de nu tvingas slå igen, säger Lappi.

Källa: STT.

Diskussion om artikeln