Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saarikko vill tona ner konfliktsökandet inom Centern: "Vi måste sluta stöka omkring med saker"

Från 2020
Uppdaterad 31.08.2020 15:44.
Katri Kulmuni och Annika Saarikko på dagens presskonferens. Kulmuni tar av sig jackan medan Saarikko ler mot kameran.
Bildtext Katri kulmuni och Annika Saarikko på dagens debatt.
Bild: Lehtikuva

Centerns ordförandevaldebatt fördes mellan en självsäker Annika Saarikko och en pressad Katri Kulmuni. Petri Honkonen och Ilkka Tiainen lyckades inte utmärka sig som klara utmanare.

De politiska journalister som hade bänkat sig framför centerns fyra ordförandekandidater på måndagsförmiddagen hade gett sig katten på att pressa fram lite motsättningar mellan dem.

Debatten fördes långt borta från centerdomäner, i en urban restaurang vid Senatstorget i Helsingfors

Till att börja med bjöds journalisterna på en klichéparad, när kandidaterna skulle ger lösningar på Centerns urusla gallupframgångar.

Katri Kulmuni: Om människor känner att vi inte bryr oss om dem så sjunker Centerns understöd. Centern är partiet som bryr sig om människor var de än bor.

Annika Saarikko: Vi måste återfå vår iver att få saker till stånd (fi. innostus tekemiseen), det betyder att vi ska vara ett betrott parti (fi luottopuolue), för barnfamiljerna, landskapen, företagsamheten och flitigheten.

Petri Honkonen: Vårt mål måste vara att rädda det finländska välfärdssamhället. Vi måste visa att välfärdssamhället om tio år är förbi om vi inte satsar på tillväxt, sysselsättning och välfärd.

Ilkka Tiainen: Vi ska ha visioner, utmana med substans, föra Finlands egna intressen och samarbete inom EU, och leda så att alla får vara sitt eget bästa jag.

Saarikko vill vara diplomatisk

Utmanaren Saarikko som just nu verkar ha det starkaste stödet vill se mindre konfliktsökande.

- Jag har med stigande förvåning följt med diskussionen där man alltid söker en orsak för centern att lämna regeringen. Det är kortsiktig politik.

Centern ska inte ta ställning till vems fel det eventuellt är att UPM stänger fabriken i Kaipola, menar Saarikko.

- Det är ingen idé att kasta beskyllningar på varandra. Centern ska inte sitta här och försvara bergsråden, fast vi talar för företagsamhet och att företagen har stabila framtidsutsikter.

Honkonen på företagarnas sida

Petri Honkonen, som nu är riksdagsledamot, vill gärna framstå som företagarnas kandidat. För en ordförandekandidat i Centerpartiet är det alltid tryggt att kritisera systemet med avtalsförhandlingar

- Om de centrala löneuppgörelserna fungerade som de borde, så skulle man nu sitta vid flera bord och förhandla om att sänka på arbetskraftskostnaderna, men det gör man inte.

Bensinpriset delar åsikter

En annan fråga som en centerordförandekandidat kraftigt kan ta ställning till utan att vara rädd för att stöta sig med partimedlemmar är regionalpolitiken.

Här uppstår också en av de få motsättningarna som journalisterna suktar efter.

Saarikko talar om att bensinskatten kunde vara olik i olika delar av landet, så att det vore billigare att tanka i "östra Finlands glesbygder" än i Helsingfors.

Kulmuni vill inte höra av det, eftersom det skulle innebära att staten skulle följa med privatbilister med GPS-system eller dylikt.

Kulmuni vill att bensinskatten inte höjs alls, men får mothugg av både Honkonen och Saarikko som vill gradera utgifterna för bilister, beroende på var de bor.

Tiainen utmanar för att få synlighet

Ilkka Tiainen som inte är riksdagsledamot, eller ens aktiv inom partipolitiken just nu tar gärna ordet, men lyckas inte distansera sig med sina åsikter.

Tiainen som tidigare varit ungdomspolitiker inom centern, avslöjade ändå en av orsakerna varför han ställer upp i valet

- Frågan är hur man kan komma tillbaka in i partipolitiken, svaret är "ställ upp i ett ordförandeval".

Kulmuni: vad skulle ni ha gjort bättre själva?

Kulmuni är just nu pressad inför veckoslutets partikongress.

I Yles förfrågan till 109 centerpåverkare fick Saarikko ett stöd på 47 procent mot Kulmunis 33 procent. Urvalet är inte stort, men gapet mellan kandidaterna är å andra sidan inte så litet.

Kulmuni fick ändå in en pik mot sina utmanare efter att ha lyssnat på dem i en dryg trekvart.

- Jag har ännu inte hört av nån av er vad ni skulle ha gjort annorlunda i min position.

Diskussion om artikeln