Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaviruset ökar suget efter hemkörd mat – nu lagas en del av restaurangmaten i spök-kök

Från 2020
Uppdaterad 01.09.2020 09:48.
Bilden visar en papperspåse med hämtmat som lämnats framför dörren i ett trapphus.
Bildtext Hemleveranserna av mat sköt i höjden under coronaepidemin i våras men har igen lugnat sig under sommaren. Foodoras beställningar ökade med hela 46 procent i Europa i april-juni 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle

Spök-kök som endast tillreder mat för hemkörning har etablerat sig i Finland. Och när allt fler vill ha varm mat hemlevererad ser det ut som om spök-köken är här för att stanna.

Finländarnas sug efter hemkörd mat ökade rejält under våren då coronaviruset både stängde restauranger och tvingade många att jobba hemifrån.

När trycket på restaurangerna ökat har en ny global mattrend dykt upp i Finland: Spök-köken, alltså restauranger som inte går att besöka utan endast tillreder mat för hemkörning.

Spök-köken kallas också för, molnkök, skuggkök eller virtuella kök.

Cloud Kitchen, som hör till de första spök-köken i Finland, inledde sin verksamhet bara veckor före coronaepidemin kom till Finland.

- Då coronaviruset kom var det bara att trycka på gasen och utveckla konceptet vidare, säger Jesper Björkell, krögare och kock vid Cloud Kitchen i Helsingfors.

Bland hungriga finländare har den stora förändringen under våren varit att vi inte längre bara beställer hem mat på söndagar, utan också beställer hem lunch under vardagar.

- Först blev det trendigt att baka hemma. Men snart började folk inse hur mycket tid det tar och så blev det mer populärt med mat som körs hem, säger Björkell.

På videon nedan besöker Svenska Yle ett spök-kök i Helsingfors.

Spök-kök: Varifrån kommer din take away-mat egentligen? - Spela upp på Arenan

Kunden är inte alltid medveten om spök-faktorn

Spök-köken har blivit vanliga speciellt i Kina och USA där take away-kulturen är stor.

Fördelarna med spök-kök är att restaurangerna varken behöver investera i dyra hyror i centrum av städer, sittplatser eller serveringspersonal.

- Ett vanligt lunchställe har allt mellan 100–200 gäster. Men här har vi allt mellan 50 och 500. Variationen är enorm, säger Björkell.

Om kunden vet att maten kommer från ett spök-kök eller inte beror på vilken app som används för att beställa.

Det är alltså möjligt att din mat kommer från ett spök-kök utan att du märker det.

Är det någon skillnad på maten som kommer härifrån jämfört med från en vanlig restaurang?

- Nej. Köket är kanske aningen mera sterilt än andra kök och det är mindre kaos i omgivningen. Jag skulle säga att maten är identisk med den som kommer från en restaurang, säger Björkell.