Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Känslorna svallar i riksdagen då EU:s stödpolitik och regeringens sysselsättningsåtgärder diskuteras

Från 2020
Sanna Marin talar i en mikrofon.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) har sagt att hon ger riksdagen en upplysning om EU:s stödpaket till medlemsländerna.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marins (SDP), näringslivets och den politiska oppositionens debatt om fabriksstängningen i Kaipola anger tonen för riksdagens arbete i höst. Hösten väntas bli turbulent.

Lämpligt inför säsongstarten i riksdagen har statsminister Marin, näringslivet och den politiska oppositionen debatterat vem som bär ansvaret för stängningen av en pappersfabrik i Kaipola. Tonen har ställvis varit hätsk.

– Diskussionen har varit het och diskussion behövs. Men den utgör inte en bra start på hösten, säger oppositionspartiet Samlingspartiets riksdagsledamot Anne-Mari Virolainen.

Virolainen tycker att man borde tala om innehållet i den ekonomiska politiken och sysselsättningspolitiken. Hon vill höja konkurrenskraften och produktiviteten.

– Då kommer vi också att tala om lokala avtal på arbetsplatserna.

Sysselsättningsbeslut blir avgörande för regeringen

Regeringen vill skapa 30 000 nya arbetsplatser. Hur och om man kommer överens om något blir höstens heta potatis, både med tanke på regeringens funktionsduglighet och diskussionen i riksdagen.

– Den stora interna frågan inom regeringen och också förhoppningsvis i riksdagen är sysselsättningen, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz.

Kommunerna har svårt med ekonomin och tredje sektorns organisationer blir i Finansministeriets budgetförslag av med medel.

Krista Kiuru
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) basar för vårdreformen. Lagförslag är utlovade till december.
Bild: Paula Collin / Yle

På torsdag lämnas redan årets femte tilläggsbudgetproposition till riksdagen. Lagförslaget om förlängd läroplikt är tänkt att lämnas till riksdagen i oktober. Den massiva vårdreformen står i tur i december.

EU-stödpaketet väcker stora känslor

Statsminister Marin har sagt att hon i september ger riksdagen en upplysning om EU:s uppmärksammade stödpaket till medlemsländerna. En upplysning debatteras i plenum, men det blir ingen förtroendeomröstning som vid ett meddelande.

Diskussionen väntas bli livlig. Sannfinländarna och Kristdemokraterna vill fälla hela paketet. Samlingspartiet är inte med på de planerna.

Den exakta tidtabellen för behandlingen i riksdagen klarnar senare. Grundlagsutskottet har sitt första möte på onsdag.

Specialarrangemang i riksdagen på grund av coronaläget

Plenisalens publikläktare är stängd och personal, ledamöter och journalister får instruktioner om var de får röra sig i riksdagen.

– Det ser ut som att vi får ha mindre grupper närvarande i riksdagen, säger det ledande regeringspartiet Socialdemokraternas tredje vice ordförande Matias Mäkynen.

Mäkynen ser situationen som problematisk med tanke på riksdagens arbete, men understryker att ledamöterna måste vara flexibla i rådande situation.

– Vi måste se till att regeringens propositioner kommer till och går igenom riksdagen så att vi också får nya beslut fattade. Samtidigt måste vi ta hand om parlamentarismen så att oppositionen kan ifrågasätta och debattera med regeringen.

Höstsessionens första plenum i riksdagen äger rum klockan 14 i dag på tisdag.

Diskussion om artikeln