Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny premiärminister utsedd i krisdrabbade Libanon: ''Vi får en liten chans att rädda landet''

Från 2020
Tuhannet ihmiset kokoontuivat muistamaan Beirutin räjähdyksen uhreja räjähdyspaikan lähelle.
Bildtext Explosionen i hamnen i Beirut blev droppen som fick bägaren att rinna över. Den nya premiärministern ska försöka få landet på fötter igen.
Bild: EPA / Nabil Mounzer

I Libanon har en ny premiärminister utsetts: Som förutspått fick Mustapha Adib, Libanons ambassadör i Tyskland, uppdraget. Adib ska nu forma en regering, och det väntas inte bli någon lätt match.

Libanons president Michel Aoun utsåg officiellt Adib till premiärminister på måndagen. Under veckoslutet framkom det att både kristna och sunni- och shiamuslimskt grundade partier stod bakom nomineringen.

Premiärministerposten är enligt landets sekteristiska system alltid en sunnimuslim och det var fyra före detta sunnimuslimska premiärministrar som i praktiken nominerade Adib.

I ett tv-sänt tal lovade Adib genomföra flera reformer, och ansöka om krediter av Internationella valutafonden IMF för återuppbyggnaden av landet.

– Vi får nu en liten chans att rädda landet, sa Adib efter nomineringen.

Ekonomin körd i botten, akut brist på mat hotar

Att lyckas få Libanons ekonomi på fötter igen är ändå ingen lätt uppgift. Den libanesiska ekonomin är redan körd i botten, och missnöjda invånare har protesterat i månader. FN har varnat för att Libanon står inför en akut brist på mat innan årets slut.

Beslutet kommer endast timmar innan Frankrikes president Emmanuel Macron landar i Libanon för ett två dagar långt besök, där han väntades pressa libanesiska myndigheter till att forma en ny politisk pakt i försök att rädda det krisdrabbade landet.

Landets tidigare regering avgick den 10 augusti, en vecka efter den massiva explosionen i huvudstaden Beirut. Libanon har redan tidigare dragits med en ekonomisk kris och problem med korruption.

Dessutom har antalet arbetslösa ökat explosionsartat, och antalet coronafall ökar hela tiden.

Åtminstone 190 personer dog och omkring 6 000 personer skadades den 4 augusti, då hamnlager där 2 750 ton ammoniumnitrat förvarades exploderade.

Diskussion om artikeln