Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det första kommersiella flyget mellan Israel och Förenade Arabemiraten har landat – resan är symboliskt viktig

Från 2020
Bild på kostymklädda män poserar utanför ett vitt flygplan.
Bildtext De två delegationerna stod utanför flygplanet under måndagsförmiddagen, mannen i mitten är Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det första kommersiella flyget från Israel till Förenade Arabemiraten lyfte från Tel Aviv vid lunchtid på måndag och landade i Abu Dhabi under eftermiddagen.

– Det här är vad fred i utbyte för fred ser ut som, skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Twitter då planet landat.

Flighten kommer drygt två veckor efter att Israel och Förenade Arabemiraten undertecknat ett avtal om att normalisera de diplomatiska relationerna länderna emellan.

På utsidan av planets cockpit står ordet fred skrivet på hebreiska, arabiska och engelska.

Flygresan är också historisk i den mån att bolaget El Al:s flygplan är det första planet som registrerats i Israel att flyga i Saudiarabiskt luftrum.

På planet finns såväl en israelisk som en amerikansk delegation. Den amerikanska delegationen leds av president Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner är med ombord.

Den historiska flygresan efterföljs nu av förhandlingar mellan Israel och Förenade Arabemiraten i Abu Dhabi. Det avtal som - efter medling av USA - undertecknades mellan Israel och Förenade Arabemiraten den 13 augusti är det första i sitt slag på 20 år.

Framsteg i relationen

Israeliska myndigheter hoppas nu på att förhandlingarna kan resultera i att man kan slå fast ett datum för en officiell ceremoni för att underteckna ett slutligt avtal i Washington - förhoppningsvis redan i september.

Under förhandlingarna ska ämnen som ekonomi, handel, kulturellt samarbete och direkta flyg mellan länderna diskuteras.

Länderna kommer också utbyta ambassadörer och öppna ambassader inom snar framtid.

I lördags meddelade Förenade Arabemiratens ledare Khalifa bin Zayed Al Nahyan att man undertecknat ett dekret som avslutar landets bojkott av Israel.

Det möjliggör affärer i landet för israeliska bolag, och israeler kan nu också arbeta i Förenade Arabemiraten.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln