Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stadsstyrelsen i Borgå ger grönt ljus till att starta ett projektbolag som planerar Östbanan

Från 2020
Uppdaterad 01.09.2020 05:25.
Fjärrtåg vid en perrong, närbild av vagnens fönster som reflekterar passagerare.
Bildtext Stadsstyrelsens beslut innebär ett steg framåt i planerna på tågtrafik från Borgå.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Stadsstyrelsen i Borgå beslutade enhälligt meddela sitt intresse till Kommunikationsministeriet om att bilda ett banprojektbolag för Östbanan.

I samband med måndagens möte godkände stadsstyrelsen också en finansiering av projektbolaget preliminärt med högst 10 miljoner euro.

Det är i enlighet med statens beslut om sträckningen för den nya banan.

Borgå stads yttre villkor för att delta är att möjligheterna till en närtågsförbindelse mellan Helsingfors och Borgå utreds och att utgångspunkten är att närtågstrafiken görs möjlig på sträckan Borgå–Helsingfors.

Stadsstyrelsen konstaterade att det mest ändamålsenliga alternativet för Borgå enligt utredningarna är den så kallade Östbanan via Borgå och Kouvola.

Borgå deltar enligt motsvarande principer också i grundandet av ett projektbolag för den så kallade Kustbanan om staten bestämmer sig för linjealternativet Borgå–Lovisa–Kotka.

Staden är redo att närmare förhandla om finansieringsandelar när besluten om bansträckan har fattats och det finns kännedom om vilka parter som deltar i kapitaliseringen av planeringsprojektbolaget.

Det avgörande beslutet om att delta i projektbolaget fattas av stadsfullmäktige.

Diskussion om artikeln