Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad inför anställnings- och köpstopp med omedelbar verkan - varje större utgift granskas skilt

Från 2020
Stadshuset i Jakobstad
Bildtext Arkivbild. Mindre skatteinkomster än väntat är en orsak till att Jakobstad måste spara.
Bild: Nathalie Lindvall

Varje anställning och varje lite större inköp ska godkännas separat. Det är följden av att stadsstyrelsen i Jakobstad inför ett anställnings- och köpstopp som inleds omedelbart och gäller resten av året.

Bakgrunden är att staden ser ut att göra ett minusresultat i år.

- Det här är ett tecken på att nu är det allvar och vi måste börja göra något, säger styrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP).

Stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP).
Bildtext Enligt Owe Sjölund kan de riktigt små inköpen på under 100 euro knappast granskas skilt, men nog alla större, också om de ingår i budgeten.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Förhoppningen är att spara mellan en halv och en miljon euro innan året är slut.

Beslutet gäller också köp som finns i budgeten men som ännu inte hunnit genomföras.

- Där det finns avtal påverkas inget. Men övrigt ska granskas och någonstans går en gräns för vad man får. Till exempel datorer, investeringar i fordon och sådana saker ska granskas ordentligt innan de genomförs.

Det är upp till tjänstemännen inom de olika sektorerna att göra upp anvisningar för hur köp och anställningsstoppet i praktiken påverkar verksamheten.

Alla anställningar eller längre vikariat ska godkännas av antingen personalsektionen eller personaldirektören.

Överskrider så det sjunger om det

Minuset beror dels på att skatteintäkterna inte flyter in som budgeterat. Men också på att social- och hälsovården blir dyrare än väntat, inte minst på grund av coronaviruset.

Det är ännu oklart exakt hur stort underskottet slutligen blir för 2020.

- Vi väntar ännu på att se hur de statliga pengarna kommer att slå ut, och det är inte vår egen verksamhet som gör att vi överskrider budgeten så det sjunger om det, utan det är skatteinkomsterna som inte kommer in som budgeterat, säger Sjölund.

Han påpekar att Jakobstad inte är ensam om att kämpa med minskande skatteinkomster. Men det tillsammans med att social- och hälsovården kostar mer än väntat gör att styrelsen ser sig tvungen att agera.

Diskussion om artikeln