Rättsprocessen mot Borgåskyttarna: Åklagaren yrkar på 13 års fängelse

För ett år sedan sköts och skadades två poliser ute på uppdrag i Borgå. I dag inledes rättegångsprocessen i Östra Nylands tingsrätt mot de två bröderna som står åtalade. Ett digert förundersökningsprotokoll på 1250 sidor ligger till grund för rättegången. De åtalade bröderna har tigit om det mesta.
Sammanfattning
Åklagaren anser att 31-åriga Richard Granholm och 26-åriga Raymond Granholm hade för avsikt att döda poliser när de sköt mot poliser då bröderna flydde.
Åklagare Laura Sairanen och Jukka Haavisto yrkar på att bröderna ska dömas till 13 års fängelse. Åklagarna yrkar också på att männen sinnesundersöks.
Richard och Raymond Granholm bestrider, via sina ombud Maria Lundström och Petteri Kouhian, åtalspunkten om 13 mordförsök.
Enligt bröderna var deras syfte att få polisen att avbryta biljakten.
Bröderna har erkänt skjutvapenbrott och våldsamt motstånd mot tjänsteman.
Huvudförhandlingarna i fallet inleddes måndagen den 7 september.

Här kan du följa med vår liveblogg:
Bakgrund
För ett drygt år sedan vaknade först Borgå och sedan övriga Finland upp till ett sällan skådat polispådrag.
Det var natten till söndagen den 25 augusti i fjol som två poliser blev beskjutna vid industriområdet Ölstens, väster om Borgå centrum.
Skotten mot poliserna avlossades lite efter midnatt. Båda poliserna fick skottskador och behövde sjukhusvård. Den ena av dem skadades allvarligt.
Spåren efter förövarna ledde till Tammerfors och efter en vild biljakt greps de två männen i Ikalis vid halv niotiden på kvällen. De avlossade ett tjugotal skott mot polisen under biljakten.
De två gripna, häktade och nu åtalade männen är bröder - Raymond Granholm, då 25 år, och Richard Granholm, då 30 år. Båda är svenska medborgare. En av dem har också finländskt medborgarskap.
De pratar såväl finska som svenska och har gått i skola i Borgå.
När rättegången nu inleds är frågan "varför" på allas läppar. Något motiv till överfallet på polispatrullen i Ölstens har bröderna inte gett.
Enligt åklagarna och polisen har de brottsmisstänkta inte tagit ställning till brottsmisstankarna under förundersökningen.
Specialiståklagaren Laura Sairanen ser det som möjligt att de åtalade fortsätter sin förtegna linje i rätten. Hon ser fallet som smått historiskt.
- Det är mig veterligen första gången som någon i nutid har förgripit sig mot polisen på det sätt som nu har beskrivits i medierna.
Vilka är de frågor som är obesvarade och som blir intressanta under rättegången?
- Det intressanta blir säkert det som de flesta funderar på: Kommer de misstänkta att över huvud taget uttala sig och kanske berätta någon orsak till dådet?
Trots de misstänktas förtegenhet under utredningens gång säger sig åklagarna ändå ha en uppfattning om möjliga motiv.
- Alla funderar säkert på det som har skrivits i medierna om fallet och det är det som vi hoppas att nu löser sig.
Vad är ännu oklart kring motivet?
- Det kan jag tyvärr inte uttala mig om nu. Det hör ännu till den sekretessbelagda delen.
Motivfrågan får kanske ett svar efter den förberedande rättegången. Stämningsansökningarna och förundersökningsmaterialet blir då offentliga, om inte tingsrätten bestämmer annat.
Polisen har tidigare sagt att att de misstänkta inte har någon koppling till organiserade brottsliga grupper.
Åtal har väckts för 13 mordförsök, grovt rån, förberedelse till grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, 8 fall av förorsakande av fara, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.