Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Rättegången mot Borgåskyttarna börjar – och tre andra nyheter du behöver känna till i dag

Från 2020
Polisbilar mitt på en väg
Bildtext Många poliser på E12:an i Tavastkyro i samband med gripandet av de misstänkta Borgåskyttarna.
Bild: Lehtikuva

Här har vi listat fyra nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Rättegången mot Borgåskyttarna inleds

För lite på ett år sedan vaknade först Borgå och sedan övriga Finland upp till ett sällan skådat polispådrag.

Det var natten till söndagen, den 25 augusti i fjol, som två poliser blev beskjutna vid industriområdet Ölstens, väster om Borgå centrum. Skotten mot poliserna avlossades lite efter midnatt.

En person sitter och håller en gul mapp framför ansiktet i en rättegångssal. En polis och två fotografer står i bakgrunden av bilden.
Bildtext När rättegången nu inleds i dag är frågan varför på allas läppar. Någon orsak till överfallet på polispatrullen i Ölstens har bröderna inte gett.
Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

I dag inleds rättegången mot de två bröder som sköt mot poliser i Borgå för ett år sedan.Två poliser skadades.

Männen åtalas för bland annat 13 mordförsök, grovt rån, tagande av gisslan, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Domen mot Hassan Zubier faller

I Åbo faller i dag domen mot svenske Hassan Zubier – som skadades under knivdådet på Åbo torg för tre år sedan.

Hassan Zubier.
Bildtext Hassan Zubier i Egentliga Finlands tingsrätt.
Bild: Lehtikuva

Åklagaren kräver villkorligt fängelse för grovt bedrägeri, grov förfalskning och penninginsamlingsbrott.

Det handlar om att Zubier ljög om hur stor lön han hade när Statskontoret skulle betala ut ersättningar. Rättegången inleddes i augusti.

Riksdagen inleder sitt arbete

I dag inleder riksdagen sin höstsession. Ett stort ärende som väntar på behandling är EU:s stora stimulanspaket på 750 miljarder euro.

Riksdagens plenisal den 20 maj 2020.
Bildtext På grund av coronaläget och lagstiftningen under och efter undantagsförhållandet blev många ärenden obehandlade i riksdagen i våras och somras. Också ett tiotal medborgarinitiativ kommer väntar på riksdagens behandling.
Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Den som vill följa med riksdagsarbetet får ty sig till sändningen på riksdagens webbplats – för riksdagens publikläktare är stängd på grund av coronaläget. Det här gäller åtminstone fram till slutet av oktober.

Jörgen Wiberg hittade en 700 år gammal yxa med metalldetektor – de här reglerna måste metalletare följa

Intresset för metalldetektorer har ökat och bara i år har flera intressanta fornfynd hittats i Västnyland.

En man står och håller i ett föremål från en monter med saker som finns utställda på ett museum. Ovanför montern står det "Wibbes hörna".
Bildtext Jörgen Wiberg har samlat på sig så mycket föremål att han numera har en egen liten avdelning på hembygdsmuseet i Bromarv
Bild: Malin Valtonen / Yle

Men vill man syssla med denna hobby måste man följa vissa regler för att inte riskera att bryta mot lagen. Här har vi listat fem regler som metalletare måste följa.

Väder

I största delen av landet är det soligt och uppehåll.

I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland är det klart och uppehåll, till en början kan dimma förekomma lokalt. I eftermiddag är det halvklart till klart. Dagens högsta temperatur är mellan 15 och 20 grader. Nattens lägsta mellan 0 och 10 grader, och på många håll är nattfrost att vänta.

I Lappland är det mest klart till halvklart och uppehåll, men i norra Lappland molnigare och lokalt regn. I kväll det blir klarare. Dagens högsta temperatur är mellan 10 och 15 grader, nattens lägsta mellan -1 och +5 grader.

Diskussion om artikeln