Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Vi kan inte resa lika mycket kollektivt om resor med barnvagn börjar kosta" - besvikna men förstående reaktioner på HRT:s förslag

Från 2020
Uppdaterad 11.09.2020 10:00.
HRT föreslår ett slut på gratis resor med barnvagn - så här regarerade människorna på stan. - Spela upp på Arenan

Helsingforsregionens trafik HRT föreslår att kunder som reser med barnvagn i fortsättningen måste betala för att åka i kollektivtrafiken, det här rapporterade Yle Uutiset på måndagen.

Förslaget är aktuellt igen på grund av sämre ekonomi som en följd av coronpandemin. HRT räknar med att de förlorar 120 miljoner euro i biljettintäkter i år.

För tillfället åker passagerare som reser med barnvagn avgiftsfritt i kollektivtrafiken.

Bakgrunden till att kunder med barnvagn får åka gratis är att det var tänkt som en säkerhetsåtgärd så att passageraren inte behöver lämna barnvagnen utan uppsyn när man köper biljett.

Besvikna med förstående reaktioner från föräldrar

Sanna Väliaho hör till en av dem som ofta reser med sitt barn i barnvagn. Hennes första reaktion till nyheten var besvikelse.

- Jag förstår att det säkert går dåligt nu när det är corona. Men jag undrar om det är rätt sätt att spara pengar på.

Paul Bergman kommer ut från järnvägstationen med sitt barn när vi träffar honom. Han brukar oavsett alltid betala sin biljett och tycker inte att det kommer vara ett problem.

- Nu när det finns så många sätt att köpa biljett på skulle man kunna ge gratis resor till till exempel pensionärer eller studerande som behöver det mera, säger Bergman.

För andra så kommer de nya reglerna ha större inverkan. Chelsea Kauppinen har träffat vänner på stan och alla av dem har med sig ett barn i barnvagn.

- Det är ett lätt sätt att få mera pengar till kollektivtrafiken. Men för min del kommer jag säkert resa mer sällan kollektivt för jag har inte råd att resa lika mycket om det kostar också om man har barnvagn.

Medlemskommunerna får säga sin åsikt

HRT har frågat medlemskommunerna vad de anser om förslaget och ifall det skulle vara möjligt att avstå från gratis resor för dem som reser med barnvagnar och därmed få mer biljettintäkter.

Esbo har redan meddelat att de inte understöder förslaget.

HRT räknar med att det här förslaget skulle kunna öka intäkterna med upp till 4,5 miljoner euro.

Diskussion om artikeln