Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Misshandlar du din partner? Då ska du se den här dokumentären

Från 2020
Man skriker på sandväg.
Bildtext Hur ska kvinnan lyckas ta sig ur den sadistiska mannens grepp?
Bild: Johan Karrento / Zero - Fullt Noll Ab

Temat våld mot kvinnor lyfts upp i ett lite udda format i Johan Karrentos kortdokumentär Inte alla män som utspelar sig på Åland.

Den börjar med orden "Det här är en sann historia".

Kvinnan i huvudrollen berättar hur hon äntligen träffar en underbar man som verkligen ser henne och lyssnar på henne. Drömmen är ett egnahemshus på landet.

Kvinna i klänning går längs sandstig med ryggen vänd mot tittaren.
Bildtext Inte alla män utspelar sig på Åland.
Bild: Johan Karrento / Zero - Fullt Noll Ab

Men det är egentligen hans dröm. Huset är lika avsides beläget som hennes liv kommer att bli inom några år när mannen förvandlas till ett monster.

Hon blir i praktiken en fånge i sitt eget hus och liv där mannen har full kontroll och hennes plats är mellan spisen och sängen medan resten av världen är hans territorium.

Kvinna tittar ut genom fönster med orolig min.
Bildtext Mannen kontrollerar vart hon får gå och vem hon får tala med. Kvinnan spelas av Zandra Lundberg.
Bild: Johan Karrento / Zero - Fullt Noll Ab

Det här är vardag för många kvinnor i Finland så då uppstår frågan vilka medel man kan ta till för att få bukt med det?

Regissören Johan Karrento tyr sig till fiktion och en i sammanhanget inte helt typisk berättarteknik, något som är kännspakt för hans dokumentärer sedan tidigare där han experimenterar med grepp och stil.

I Inte alla män hör vi kvinnan berätta sin historia medan händelseförloppen illustreras med hjälp av skådespelare. Orsaken till det här visar sig vara juridisk.

Johan Karrento, varför valde du att iscensätta berättelsen istället för att använda sedvanligt dokumentaristiskt berättande?

- Det var kvinnan som sökte upp mig och bad mig berätta hennes historia och det kunde jag göra. Jag hade velat berätta historien med den riktiga kvinnan framför kameran men det var inte juridiskt möjligt. Huvudanledningen var att mannen inte är dömd för det han gjort och att det skulle vara möjligt att känna igen honom ifall kvinnans röst och ansikte var med, berättar Karrento.

- Den här kvinnan ville berätta sin egen historia och blev väldigt besviken över att hon inte fick det men nöjde sig till slut med att "åtminstone nån berättar hennes historia". Hennes barn, som idag är över 20 år, ville också att hennes mammas historia skulle komma ut mamman, berättar Karrento.

För en slö tittare kan det bli oklart om det är kvinnan vi ser som varit med om det som berättas eller om hon är skådespelare. Rösten tillhör alltså en skådespelare, men texten är autentisk.

Är kvinnans berättelse vi hör fiktiv eller nerskriven av offret självt?

- Kvinnas historia är inspelad på band och i filmen hör man en exakt återgivning av hennes ord. Alla namn är borttagna, klargör Karrento.

Även om de här detaljerna kan förbli oklara för tittaren så kommer huvudpoängen åtminstone tydligt fram: Om du ser något sådant här - gör någonting. Ring polisen eller knacka på grannens dörr.

Man kan t.ex. kontakta kvinnolinjen

Kvinna pysslar om barn i barnvagn inne i sitt hem.
Bildtext Huvudpersonens berättelse är ord för ord återgiven i dokumentären.
Bild: Johan Karrento / Zero - Fullt Noll Ab

Efter en ruskig scen där mannen hotar att döda henne och barnet med jaktgeväret kommer mannens pappa på besök när mannen inte är hemma.

Kvinnan berättar allt för svärfadern, men denne försöker lugna ner henne och förklarar att om hon ringer polisen så blir han ju av med sin jaktlicens - och hon vet ju hur mycket han älskar att jaga.

En man kommer gående med jaktgevär på en sandväg.
Bildtext Ett vapen i huset inger respekt. Mannen spelas av Jon Henriksen
Bild: Johan Karrento / Zero - Fullt Noll Ab

Zandra Lundberg och Jon Henriksen som spelar paret i filmen är väldigt trovärdiga.

Cringe-varning

Filmen väcker två känslor: För det första obehag inför familjevåldet och hjälplösheten i kvinnans liv där det är så svårt att bryta sig loss eller få hjälp.

Men filmen kan också ställvis ge en pinsam “cringe”-känsla. Senast när mannen börjar tala till kameran direkt med galen blick. I vit ärmlös "wifebeater"-tröja.

Målgruppen för den här filmen är män och män som misshandlar sina partners

Att iscensätta allvarliga teman som det här är alltid att gå på en tunn lina. Om greppet gör att tittaren istället börjar fnissa (smått nervöst i.o.f.s.) så kan den goda intentionen falla platt pladask.

Vissa scener kändes litet obekväma för mig, av fel orsak, hur tänkte du t.ex. i slutscenen med mannens monolog till kameran?

- Jag vet och det är såklart medvetet. Målgruppen för den här filmen är män och män som misshandlar sina partners. Med förhoppningen att de antingen ska anmäla sin kompis eller sluta misshandla när de ser filmen, säger han.

Män badar bastu ocj kastar bad på varandra.
Bildtext Vad ska du göra om du misstänker att kompisen slår sin fru?
Bild: Johan Karrento / Zero - Fullt Noll Ab

- Det må vara en pretentiös förhoppning men jag måste tro att det fungerar, annars kan jag inte göra en sådan här film. Angående slutet så kände jag att jag vill göra det tydligt vad innebörden av "Inte alla män" egentligen är.

- Jag förstår att du och många andra förstår det men det är jättemånga som inte förstår vad det egentligen betyder. Jag skulle vilja att män slutade ta det som en personlig anklagelse när vi hör t.ex. statistiken "majoriteten av de som dödar sina partners är män" därför att en oskyldigförklaring av det egna beteendet bara gör diskussionen krångligare, säger han.

Kan du ge tips till grannar, anhöriga eller kompisar som misstänker att något sådant här sker i närkretsen - vad ska man göra?

- Män behöver säga till åt sina kompisar, det är inte offrens uppgift att anmäla. Man kan förstås också prata med den utsatta kvinnan men oddsen är att hon inte vågar säga något så det bästa tipset är: ring polisen.

Inte alla män sänds på måndag 7.9.2020 kl. 19.00 på Yle Fem. Repris tisdag 8.9 kl. 10.30 samt torsdag 10.9 kl. 8.30.

Inte alla män - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln