Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rwandahjälte greps anklagad för terrorbrott - är en stark kritiker av den nuvarande regimen

Från 2020
Uppdaterad 01.09.2020 15:48.
Paul Rusesabagina visas upp för medier i Rwanda 31.8.2020
Bildtext Paul Rusesabagina visas upp för medier i Rwanda 31.8.2020
Bild: Reuters TV

Den tidigare hotellchefen Paul Rusesabagina räddade över 1 200 människor under folkmordet i Rwanda 1994. Nu har han gripits och anklagas för terrorbrott.

Rusesabagina är en skarp kritiker av Rwandas nuvarande regim och president Paul Kagame.

Den 66-åriga Rusesabagina har berövats sin frihet, och i måndags förde två poliser honom - försedd med handklovar - till en presskonferens vid polisens högkvarter där medier fick fotografera och filma honom.

Rusesabagina uttalade sig inte, men han har tidigare sagt att han har blivit offer för en smutskastningskampanj i Rwanda.

Det är oklart var han greps men gripandet uppges ha skett via "internationellt samarbete".

Anklagas för terrorism, kidnappning, mordbrand och mord

Rusesabagina anklagas för att vara involverad i en våldsam, beväpnad extremistisk terrorgrupp, sa en talesperson för polisen i måndags.

Anklagelserna gäller terrorism, finansiering av terrorism, mordbrand, kidnappning och mord.

Anklagelserna mot honom är helt och hållet påhittade, och det finns inga bevis

Paul Rusesabaginas dotter Carine Kanimba

Paul Rusesabaginas dotter Carine Kanimba säger till nyhetsbyrån AP att hennes far förra veckan hade rest från USA till Dubai där han kidnappades och fördes till Rwanda.

Enligt henne har fadern länge utgjort en måltavla på grund av sin uttalade kritik av den rwandiska regimen.

- Anklagelserna mot honom är helt och hållet påhittade, och det finns inga bevis. Gripandet av honom är fel, säger Kanimba. Familjen har vädjat till USA om hjälp att få honom fri.

En annan dotter, Anaise Kanimba, säger sig vara säker på att pappan kidnappades eftersom han enligt henne aldrig frivilligt skulle resa till Rwanda, rapporterar BBC.

Paul Rusesabagina har kallat Rwandas regering diktatorisk och har uppmanat länder i väst att pressa regimen att respektera mänskliga rättigheter.

 Paul Rusesabagina 2007
Bildtext Paul Rusesabagina 2007
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bosatt utomlands

Paul Rusesabagina, som själv är hutu, flyttade utomlands efter folkmordet i Rwanda 1994. Han uppges ha bott bland annat i Belgien och i Texas i USA.

Han har hyllats världen över och har fått ta emot flera internationella utmärkelser. År 2005 erhöll han USA:s högsta civila utmärkelse, Presidentens frihetsmedalj.

President George W. Bush fäster en medalj på den rwandska hotellägaren Paul Rusesabagina som räddade över 1 200 människor under inbördeskriget 1994
Bildtext President George W. Bush fäster en medalj på den rwandiska hotellchefen Paul Rusesabagina som räddade över 1 200 människor under inbördeskriget i Rwanda 1994
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hjälte i filmen "Hotell Rwanda"

Paul Rusesabaginas mod ledde till filmen Hotell Rwanda där det berättas om en hotellchef som räddar över 1 200 tutsier och moderata hutuer från att dödas av hutumilisen.

Som hotellchef kunde han gömma dem på hotellet i Kigali. Han kunde också använda sig av sina kontakter med hutueliten för att hjälpa tutsier att fly undan mördandet.

800 000 människor mördades på hundra dagar

Det grymma inbördeskriget i Rwanda utspelade sig under hundra dagar från och med den 6 april 1994.

Omkring 800 000 tutsier och moderata, regimkritiska hutuer mördades - främst med macheter, knivar och klubbor. Det var den hutuledda regimens soldater och etnisk milis som stod bakom folkmordet.

Mördandet upphörde då tutsirebeller - ledda av den nu sittande presidenten Paul Kagames styrkor - tog över kontrollen av landet. Efter det flydde över två miljoner hutuer från Rwanda.

Rwandas president Paul Kagame talar i Kenya 11.2.2020
Bildtext Rwandas president Paul Kagame talar i Kenya 11.2.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett stabilt land där kritikerna tystas

President Kagame, som har lyckats hålla Rwanda politiskt och ekonomiskt stabilt och bekämpa korruptionen, anklagas av människorättsgrupper för att brutalt tysta sina kritiker och medier.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppgav år 2017 att regeringen rutinmässigt torterade gripna personer - något som regeringen förnekade. En FN-delegation som skulle utreda anklagelserna tvingades lämna Rwanda anklagad för att blanda sig i den rwandiska regeringens inre angelägenheter.

President Kagame segrade i det senaste valet med närmare 99 procent av rösterna. En av hans främsta motkandidater, Diane Rwigara, fängslades då tillsammans med sin mor. De satt inspärrade i över ett år innan en domstol friade dem från de åtal som hade riktats mot dem.

Ett nytt land. Men det finns en baksida

Efter folkmordet har Rwanda snabbt blivit ett helt nytt land, rapporterar Yles medarbetare Liselott Lindström. Ekonomin växer, korruptionen är låg och barndödligheten har halverats på tio år. Rwanda beundras både i Afrika och utanför för sin modernitet, säkerhet och utveckling.

Men det har också en baksida: Pressfriheten är nästan obefintlig i landet, som ligger på plats 156 av 181 på Transparency Internationals ranking. Yttrandefriheten och det politiska utrymmet är trängt, konstaterar hon.

President Paul Kagame ändrade för några år sedan grundlagen så att han kan sitta kvar fram till år 2034. Kagame och RPF, som blev parti efter folkmordet, anklagas ofta utifrån för att upprätthålla ett
auktoritärt styre.

Källor: Reuters, The New York Times, AP, BBC

Diskussion om artikeln