Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Villkorligt fängelse för mannen som skadades i terrorattacken i Åbo - dömdes för ekonomiska brott

Från 2020
Uppdaterad 01.09.2020 14:56.
Åbo rättscenter
Bildtext Hassan Zubier dömdes till villkorligt fängelse i tingsrätten.
Bild: Yle/ Nora Engström

Mannen som skadades allvarligt i terrorattacken i Åbo, Hassan Zubier, har dömts till ett villkorligt fängelsestraff på ett år och 10 månader. Han åläggs också betala staten drygt 13 000 euro. Domen gavs i Egentliga Finlands tingsrätt på tisdagen.

Zubier ingrep och blev skadad i samband med terrorattacken i Åbo, sommaren 2017. Han åtalades och dömdes för penninginsamlingsbrott, grov förfalskning och grovt bedrägeri.

Han dömdes för att ha lämnat in ett förfalskat arbetsintyg och uppgett felaktiga inkomster, då han tilldelades ersättningar efter terrordådet. Enligt intyget jobbade han för ett ambulansföretag i Sverige, men intyget var förfalskat.

Enligt åklagaren skulle den sammanlagda ersättningen ha legat på 230 000 euro eftersom ersättningen betalas ut en gång i månaden, fram till hans 65-årsdag.

Åklagaren yrkade på att Zubier skulle betala staten närmare 27 000 euro för den ekonomiska vinning han fått på grund av det här. Tingsrätten jämkade ändå summan till drygt 13 000 euro.

Dömdes också för penninginsamlingsbrott

Zubier dömdes också för penninginsamlingsbrott tillsammans med en annan person, en Vasabo. Båda nekade till åtalen.

En penninginsamling startades efter terrorattacken för att hjälpa Zubier och hans familj. Penninginsamlingen uppfyllde ändå inte de lagliga kraven för en insamling.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten eller som prejudikatbesvär i Högsta domstolen.