Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tycker du att det är krångligt med Nations League? Spelarna i Finlands landslag har samma problem: "Ska ta reda på hur det fungerar till torsdag"

Från 2020
Tim Sparv inför en landslagsträning 2020.
Bildtext Tim Sparv medger att han är en liten bit från perfekt form efter en lång matchpaus.
Bild: Lehtikuva

Nations League-premiären på ingång. Då medger finländska spelare att de inte kan rabbla turneringens upplägg som treans multiplikationstabell. ”Vissa saker i livet får man aldrig riktigt grepp om”, säger Fredrik Jensen till Yle Sporten.

För två år sedan spelades den första upplagan av Nations League. En av avsikterna med turneringen var att injicera fler tävlingsmatcher i landslagskalendern.

För Finland blev Nations League-hösten framgångsrik. Landslaget vann sin grupp i C-divisionen och startade den positiva trend som följde med laget in i EM-kvalet 2019.

Inför premiären mot Ungern i Tammerfors hösten 2018 log spelarna snett på spelarhotellet och medgav att formatet var en gåta. Vad finns i potten? Hur viktiga är de här matcherna?

Två år senare är det samma sak när Yle Sporten frågar lagkaptenen Tim Sparv.

– Jag har inte koll på upplägget nu – men jag ska ta reda på hur det fungerar tills matchen på torsdag, säger Sparv med ett skratt.

”Bra om vi vinner mycket”

I går benade Yle Sporten ut vad som gäller. Det allra viktigaste: vinn många matcher, ta hem gruppen och en playoff-plats till VM 2022 i Qatar är mer eller mindre säkrad.

Fredrik Jensen vid en landslagsträning 2020.
Bildtext Fredrik Jensen.
Bild: Lehtikuva

Före torsdagens premiär hemma mot Wales lär förbundskaptenen Markku Kanerva ha haft en lektion med spelarna – och det behövs.

– Det finns vissa saker i livet som man aldrig får ett riktigt grepp om, säger Fredrik Jensen till Yle Sporten.

Augsburg-spelaren konstaterar ändå med ett brett leende:

– Jag vet att det är bra för oss om vi vinner så många matcher som möjligt.

Jensen spelade i helgen

De två finlandssvenska spelarna kommer från en skadefylld säsong. Sparv stördes av skador i omgångar och missade största delen av säsongsavslutningen i Danmark.

Förra veckan skrev 33-åringen på för AEL FC i den grekiska ligan. I går landade han i Helsingfors efter en lyckad vecka.

– Det blev fyra träningar och så spelade jag en halvtimme i söndagens träningsmatch. Starten i Grekland var lovande. Jag behöver två till tre veckor för att vara i full fotbollsform, men jag är frisk och kan absolut spela mot Wales.

Tim Sparv skrattar under en landslagsträning.
Bildtext Det var muntra miner hos landslagsspelarna när de samlades för första gången på väldigt länge.
Bild: Lehtikuva

Jensen har senast spelat en tävlingsmatch i februari. Han spelade inte en minut efter coronapausen i Tyskland, men förra helgen fick han nittio minuter i en träningsmatch.

Den tyska ligasäsongen avslutades i slutet av juni och Augsburgs försäsong har pågått i över fem veckor.

”Litar på kroppen nu”

Jensen har tillhört den tyska ligaklubben i två år, men det har inte blivit mer än totalt sexton seriematcher. Framför allt har skador grusat drömmarna om mer speltid.

– Jag har haft så stora problem med kroppen och jag meddelade klubben att jag måste få ordning på den. Jag fortsatte träna under hela sommaren och nu är det första gången på ett och ett halvt år som det känns bra och jag litar på min kropp.

Bundesliga startar om drygt två veckor och Jensens Augsburg inleder borta mot Union Berlin. Han har i flera repriser pratat om ett lån för att få speltid, men vill inte spekulera om det just nu.

– Transferfönstret är öppet och jag hinner se i början av säsongen hur det blir med speltid. Jag vill spela mer och klubben vet om det.

Om Kanerva ger honom förtroendet i Nations League-matcherna mot Wales och Irland är han redo.

– Det känns bra att ha nittio minuter från helgen i benen.

Finland möter Wales på Olympiastadion i Helsingfors på torsdag. Avspark klockan 21.45.

Diskussion om artikeln