Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals studerande i Belarus bojkottade skolstarten i protest mot president Lukasjenko - minst 20 gripna

Från 2020
Uppdaterad 01.09.2020 16:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Hundratals studerande demonstrerade mot president Lukasjenko i Minsk - polisen tog till hårda tag och grep demonstranter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Belarus bojkottade tusentals studerande skolstarten på tisdag i protest mot valfusk och president Alexandr Lukasjenko.

Hundratals studerande har samlats utanför universitet på flera håll i Minsk under dagen för att tillsammans marschera mot stadens Utbildningsdepartement.

- Vi är här för att stöda folket, visa vår politiska ståndpunkt och att det inte finns någon orsak att vara rädd och stanna hemma, säger en av demonstranterna till nyhetsbyrån Reuters.

Minst 20 studerande har gripits, uppger nyhetsbyrån Tass.

Enligt människorättsorganisationen Viasna human rights center har också flera lärare gripits.

Vid Utbildningsdepartementet uppges fem busslaster med kravallpoliser vänta på demonstranterna.

Tidigare under tisdagen skingrade polisen en grupp studerande på omkring 200 personer, som var på väg mot ett torg i stadens centrum.

Polisen i Minsk försöker skingra demonstranter med våld 1.9.2020.
Bildtext Människorättsorganisationen Viasna human rights center uppger att polisen slagit flera studerande under demonstrationen.

Protesterna har nu pågått i tre veckor

Protester mot president Lukasjenko har nu pågått i över tre veckor, allt sedan det omstridda presidentvalet den 9 augusti.

Presidenten har gett polisen order om att kväsa alla protester mot honom, men inga massgripanden har skett sedan de första protestdagarna.

I stället har Lukasjenko sedan dess mest hotat demonstranterna och låtit arrestera enskilda aktivistledare och oppositionspolitiker.

Källor: Reuters, AP, Tass