Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina vill inte beskrivas som ojämlikt - men misslyckas med att försöka censurera den franska ekonomen Pikettys senaste bok

Från 2020
Uppdaterad 01.09.2020 23:49.
Thomas Piketty
Bildtext Den franska ekonomiprofessorn Thomas Piketty
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den franska ekonomen Thomas Pikettys senaste bok kommer knappast att bli någon framgång i Kina.

Orsaken är att Piketty vägrar att korrigera sin text i enlighet med Kinas önskemål. Kinas president Xi Jinping har tidigare uttryckt sin beundran för Pikettys tankar, men nu blir Kina utsatt för kritik och då ändras den kinesiska tonen.

Piketty uppger för The Guardian att det kinesiska förlaget Citic Press hade skickat en lista med tio förslag till ändringar i Pikettys text i den franska utgåvan.

Thomas Piketty vägrar gå med på de kinesiska förslagen,och har sagt att han accepterar enbart en sådan översättning där ingenting har strukits eller ändrats.

- De ville i princip stryka nästan allt som hänvisar till dagens Kina - och speciellt de delar som hänvisar till ojämlikhet och bristande insyn i Kina, säger Piketty till The Guardian.

Pikettys första bok prisades av Kinas ledning

South China Morning Post skriver att president Xi Jinping prisade Pikettys förra bok Le capital au 21e siècle (Kapitalet i det tjugoförsta århundradet) , som handlade om misslyckanden inom den moderna kapitalismen och ojämlikheten i USA blev en stor framgång i Kina. Boken såldes i hundratusentals exemplar.

Jespers Roines sammanfattning av Thomas Pikettys bok.
Bildtext Pikettys bok Kapitalet i det tjugoförsta århundradet accepterades i Kina
Bild: Yle/Cecilia Wikman

Den kinesiska presidenten använde boken som argument för att hävda att den visar att marxistisk politisk ekonomi är mer relevant än någonsin.

Men i sin nya bok Capital et Idéologie (Kapitalet och ideologin) utvidgar Piketty begreppet ojämlikhet, och talar bland annat om de stora inkomstskillnaderna i Kina. Enligt honom börjar inkomstfördelningen i Kina påminna om det man ser i väst.

Skillnaden mellan de 10 procent som finns i toppen och de 50 procent som finns i det nedersta lagret är bara en aning mindre ojämlik än i USA och betydligt mer ojämlik än i Europa.

Boken kommer antagligen inte att översättas i Kina.

- Jag avvisade de kinesiska villkoren så i det här skedet ser det ut som om Kapitalet och ideologin inte publiceras i Kina, säger Piketty i ett e-postmeddelande till South China Morning Post .

Källor: The Guardian, South China Morning Post

Diskussion om artikeln