Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s generaldirektör: Coronasiffrorna vanligtvis högre på tisdagar, inte skäl att dra större slutsatser efter dagens höga siffror

Från 2020
Kuvassa on koronavirustestestausasema Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.
Bildtext Många coronafall på tisdagar beror på tekniska orsaker.
Bild: Silja Viitala / Yle

Institutet för hälsa och välfärd rapporterade 56 nya coronafall under tisdagen, vilket säkerligen fick flera att haja till. Det finns ändå inte skäl till att dra några större slutsatser på basis av dagens siffror, anser institutets generaldirektör Markku Tervahauta i en intervju för Yle Uutiset.

I måndags rapporterades nio nya fall av covid-19, i söndags 28 och i lördags sju. Förra veckans högsta siffra rapporterades också på tisdagen, 43 stycken.

Enligt Tervahauta är det en trend sedan länge att siffrorna är särskilt höga på tisdagar.

- Det hänger ihop med den logistiska rytmen efter veckoslutet. Det bör också påpekas att de positiva resultaten som i dag rapporterades kan vara från coronatest som tagits förra veckan.

- Det är onödigt att dra större slutsatser på basis av en enskild dag, eftersom orsakerna är tekniska, hänger ihop med någon klustersmitta som uppdagats - som den i Kuhmo eller Jyväskylä.

Tervahauta betonar att man får en tydligare bild av läget när man ser på veckans och förra veckans medeltal.

Under de senaste två veckorna har ändå 73 fler fall av covid-19 rapporterats än under de två veckorna innan det.

Enligt Tervahauta är det bra att man gått in för strikta åtgärder i Jyväskylä och Kuhmo för att hindra ytterligare spridning av coronaviruset.

''Fler exponeras för viruset i huvudstadsregionen än i resten av landet

I Helsingfors, Vanda och Tusby registrerades 27 nya fall under tisdagen. Enligt Tervahauta är läget ändå relativt bra i förhållande till befolkningsmängden.

- Antalet gånger människor möts är i särklass i huvudstadsregionen jämfört med i mer glest befolkade regioner. Antalet personer som exponeras är stort och det säger sig självt att det finns fler situationer där folk exponeras där än i resten av landet.

Det som ändå i någon mån väcker oro är att man inte alltid lyckas utreda smittkällan i huvudstadsregionen, förklarar Tervahauta.

Han påpekar att coronaviruset också smittar i en asymtomatisk fas, alltså hjälper det inte att personer som har symtom stannar hemma.

THL:s generaldirektör tycker ändå att det är glädjande att människor under de senaste dagarna tycks ha börjat ta rekommendationen om ansiktsskydd i situationer där det är svårt att hålla avstånd på allvar. Han påminner också om att inte glömma bort reglerna som gäller hygienen.

- Risksituationer är förstås likadana överallt, och viktigast är att undvika risker.

I Finland rekommenderas ansiktsskydd för personer över 15 år, medan Europas smittskyddsmyndighet rekommenderar sådana för personer över 12 år - precis som WHO.

Markku Tervahauta påminner om att det inte är förbjudet att bära munskydd som under 15 år, och enligt honom kunde också yngre personer ha sådana under skolresor där bussar, spårvagnar och tåg är trånga.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel THL:n pääjohtaja: Koronaluvut tyypillisesti korkeimpia tiistaisin, 56 tartunnasta ei kannata vetää suuria johtopäätöksiä skriven av Jaana Hevonoja. Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.

Diskussion om artikeln