Kom igång med en konstdagbok – rita en stund varje dag

Konstdagbok. Låter det konstigt? Det är inte det. Istället för att skriva ner tankar så omvandlar du det till en bild istället.
Framför allt handlar det kanske om att hitta tiden och skapa en rutin. Att ta sig en stund någon gång i veckan för att kravlöst måla, rita eller kanske bara klottra.
Att sitta där med en bok med blanka vita sidor kanske kan kännas utmanande, trots goda intentioner. Här kommer några tips på hur du lättare kan komma igång!
Första rådet lyder: Ha redskap och material lättillgängligt!
Fyll en tygkasse med en penal med svarta tuschar i olika tjocklekar och gärna också tusch i färg och en annan penal med färgpennor, blyerts, suddgummi och pennvässare.
Skaffa ett litet akvarellset, de finns också i mindre reseformat. Variationsrikt och går fint att kombinera med de andra pennorna.
Och förstås behöver du en bok eller ett häfte. Utseendet spelar ingen roll så länge det har vita, gärna lite tjockare papper.
Väskan är lätt att ta med om du åker iväg över helgen, annars har du den bara hängandes på köksstolen. Nära till hands. Smidigt.
Då är det bara att köra igång? Men vad ska man fylla boken med?
Andra rådet lyder: Ta det från början!
Du kan utgå från teman, färgkombinationer, tekniker eller så sänker du ribban och tar det från början. Börja med A,B,C.
Rita eller måla dig igenom alfabetet och gör en bild per bokstav. Passa på att öva att rita bokstäverna på olika sätt.
Bokstaven A: ansikten
Låt tuschpennan leka över pappret och rita ansikten. Inte korrekta ansikten, utan mera figurer, minspel och märkliga frisyrer.
Skapa dynamik genom att rita ögonen i olika höjd med höjda ögonbryn. Blanda leende och sura munnar som gör att figurer har något slag av kontakt.
Bokstaven B: blommor, bollar och baciller
Låter inte det härligt? Runda sköna former som kan upprepas i det oändliga, nästan som ett grafiskt mönster.
Bokstaven C: cirkus
Vissa ord har en fantasieggande klang. Cirkus är ett sådant ord. Varför inte kombinera ord och bild? Blanda materialen och skissa med blyerts, använd vattenfärg och rita sedan de sista detaljerna med tusch.
Precis som en dagbok
Genom att beta dig igenom alfabetet kommer du lättare igång. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt eller göra storverk utan bara ta dig en stund då du skapar små bilder samlade i en bok.
När du sedan har rutinen kommer de andra idéerna att komma av sig själv och boken kommer att spegla din dag. Precis som en dagbok.