Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlandslagets EM-kvalmatcher mot Portugal och Cypern flyttas fram med flera månader på förbundens begäran: "Finns bättre tidpunkter för matcherna"

Från 2020
Finlands damlandslag i fotboll jublar.
Bildtext Finlands har vunnit över både Albanien och Cypern i kvalet hittills.
Bild: Samppa Toivonen/AOP

Den 18 september skulle Finland möta Portugal i Vasa. Fyra dagar senare väntade en resa till Cypern. Men det blir inte av. Damlandslaget får – precis som bollförbundet önskade – vänta åtminstone till oktober på att EM-kvalet ska fortsätta.

Bollförbundet har tillsammans med de andra förbunden för länderna i kvalgruppen önskat en flytt av kvalmatcherna i september och nu har Uefa gett grönt ljus.

Finland kommer därmed inte möta Portugal på hemmaplan eller Cypern på bortaplan i september. De matcherna kommer med största sannolikhet att spelas i februari.

– Det är det fönster vi nu planerar att flytta matcherna till som det ser ut nu. Det är då nästa steg att se när och var de matcherna ska spelas i februari, säger bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande till Yle Sporten.

Ett officiellt beslut för datum och plats för matcherna kan dröja några veckor enligt Casagrande.

Försöker minimera antalet besvärliga matcher som spelas

Finland spelar i grupp E med Skottland, Portugal, Albanien och Cypern. Samtliga har önskat att "undvika matcher i september så långt det är möjligt" då det finns chansen och utrymmet vad kommer till kalendern att göra det säger Casagrande.

– Då slutturneringen flyttades finns det möjligheter att spela matcherna under en bättre tidpunkt.

– Allt extra resande och alla begränsningar gör det väldigt besvärligt att spela de matcherna. Därför försöker vi nu minimera antalet matcher som spelas.

GRUPP E:s flyttade matcher:

Då herr-EM flyttades fram till 2021 blev det klart att även damerna får vänta ett extra år. Dam-EM flyttades fram från 2021 och går nu av stapeln i juli 2022 i England.

– På herrsidan gav kalendern inte vika och det fanns inte utrymme att flytta matcher. Skulle det ha funnits så hade det nog varit önskvärt att flytta dem också, säger Casagrande och tillägger att det samma gäller herrarnas U21-landslag som spelar kvalmatch den här veckan i Åbo.

Spel som tänkt i oktober

Utöver de fyra matcherna i grupp E har Uefa enligt kalendern även flyttat två matcher i grupp D: Azerbajdzjan – Moldavien och Azerbajdzjan – Spanien.

Till näst ska bollförbundet fundera och ta beslut huruvida landslaget ändå ska ha en samling i september. Enligt Casagrande har de funderat över att samla de landslagsspelarna som till vardags håller till i Finland.

– Vi försöker minimera allt resande då vi inte har inplanerat officiella matcher. Skulle vi komma till att ordna en samling för dem som är i Finland så måste vi förstås diskutera med klubbarna.

Efter de matcherna som var inplanerade i september ska Finland möta Skottland hemma den 27 oktober. Den förväntar sig Casagrande att ska spelas enligt planerna.

Finlands damer har hittills i kvalet spelat fyra matcher varav de vunnit tre och spelat en oavgjort. De leder tabellen men har spelat två matcher mer än både tvåan Skottland och trean Portugal.

Diskussion om artikeln