Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo år 2015: Nu inleds förhören av vittnen och misstänkta

Från 2020
Poliser utanför Charlie Hebdos redaktion 7.1.2019 under en minnesceremoni
Bildtext Poliser utanför Charlie Hebdos redaktion den 7 januari 2019 under en minnesceremoni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sammanlagt 12 människor dödades och 11 skadades i samband med attacken mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris den 7 januari 2015.

Nu inleds rättegången mot personer som kände till och bidrog till attentatet mot redaktionen och ett annat attentat mot en judisk matbutik.

Två bröder stormade in på redaktionen och började skjuta

Bröderna Saïd och Chérif Kouachi dödade först en säkerhetsvakt innan de stormade in på tidningsredaktionen i Paris den 7 januari 2015. Där frågade de efter chefredaktören och började skjuta omkring sig.

Elva människor inne i byggnaden sköts ihjäl; fem tecknare, två kolumnister och en korrekturläsare. Dessutom dödades en polis som försökte stoppa attentatsmännen.

De svartklädda bröderna Kouachi skrek att de nu har hämnats profeten Muhammed. Sedan rusade de ut och avlägsnade sig i en bil.

Bröderna Saïd och Chérif Kouachi 7.1.2015 skjuter mot en polis efter attentatet mot Charlie Hebdo
Bildtext Bröderna Saïd och Chérif Kouachi skjuter mot en polis efter attentatet mot Charlie Hebdo den 7 januari 2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den 7-9 januari - tre dagar av terror då sjutton personer dödades

Den 9 januari tog Amedy Coulibaly flera personer som gisslan i en judisk matbutik. Strax innan hade Coulibaly dödat en polis och senare dödade han fyra människor i matbutiken.

Senare samma dag stormade polisen i så gott som simultana operationer ett tryckeri där bröderna Kouachi befann sig och den matbutik där Amedy Coulibalys höll sin gisslan. Polisen dödade samtliga tre gärningsmän.

Islamistiska grupper tog på sig skulden

Amedy Coulibaly meddelade i en videoinspelning att attackerna var koordinerade och att de utfördes i terrororganisationen Islamiska statens namn.

Terrornätverket al-Qaida på Arabiska halvön hade för sin del sagt sig stå bakom attacken mot Charlie Hebdo.   
 
De här blodiga dåden utgjorde bara början på en våg av islamistiskt våld som skulle leda till att hundratals människor måste sätta livet till i islamistiska tillslag.

Vittnet Lassana Bathily hjälpte människor att fly undan beväpnade attentatsmän. Rättegång 2.9.2020 i Paris
Bildtext Under rättegången hörs vittnen som hjälpte människor att fly undan de beväpnade attentatsmännen.
Bild: AFP - Lehtikuva

Rättegång inleds nu mot medhjälparna

Nu inleds rättegången mot 14 personer som misstänks för att ha fungerat som medhjälpare vid attackerna mot Charlie Hebdo och den judiska livsmedelsaffären. Rättegången pågår till den 10 november.

En del av de misstänkta ställs inför rätta i sin frånvaro. Det är oklart om alla lever. Det antas att många reste till IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak strax före attackerna.

De som nu ställs inför rätta är förövarnas vänner, familjemedlemmar och andra närstående som misstänks för att ha känt till attentatsplanerna eller aktivt hjälpt gärningsmännen och bidragit med finansiering, vapen och bostäder.

Bland de åtalade finns Ali Riza Polat som anklagas för att ha hjälpt de tre gärningsmännen med vapen och ammunition. Han kan dömas till livstids fängelse.

Rigorösa säkerhetsarrangemang under rättegången mot 14 åtalade för attentatet mot Charlie Hebdo. Paris 2.9.2020
Bildtext Rigorösa säkerhetsarrangemang under rättegången mot de 14 åtalade för attentatet mot Charlie Hebdo. Bilden tagen i Paris 2.9.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det här är inte en symbolisk rättegång eftersom 14 personer ställs inför rätta - även om tre åtalas i sin frånvaro och de direkta gärningsmännen är döda

Christopher Deloire, chef för organisationen Reportrar utan gränser, säger till nyhetsbyrån Reuters att rättegången är en påminnelse om att det tyvärr över hela världen dödas journalister och serietecknare.

- Det här är inte en symbolisk rättegång eftersom 14 personer ställs inför rätta - även om tre åtalas i sin frånvaro och de direkta gärningsmännen är döda, säger han.

Deloire påpekar att det blir en historisk rättegång som kommer att filmas och arkiveras - och att det är unikt i det franska rättsväsendets historia.

- Det är viktigt för frihetskampen och kampen mot religiös intolerans. Det audiovisuella material som sparas kommer att gagna historiker och fungera som en påminnelse. Det gäller kampen för yttrandefrihet. I slutet av den här rättegången måste det utmätas klara straff - vilket innebär ett starkt budskap.

Je suis Charlie (Jag är Charlie) blev ett världsomspänannde slagord.  Här under en demonstration strax efter attentatet i Paris 7.1.2015 strax ef
Bildtext Meningen Je suis Charlie (Jag är Charlie) blev en världsomspännande slogan. Här under en demonstration i Paris strax efter attentatet. När nyheten spred sig globalt fylldes sociala medier av hashtaggen #JeSuisCharlie.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidningen Charlie Hebdo är känd för sina provokativa teckningar och riktar ofta kritik mot religiösa ledare, politiker och andra offentliga personer.

År 2006 publicerade tidningen de kontroversiella Muhammedteckningarna, vilket ledde till stor upprördhet i den muslimska världen där teckningarna ansågs vara kränkande.

Teckningarna publicerades först i den danska tidningen Jyllands-Posten år 2005.

Charlie Hebdo publicerar Muhammedkarikatyrer igen

I samband med rättegången återpublicerar Charlie Hebdo samma teckningar som attentatsmännen angav som motiv för attackerna mot redaktionen.

Rubriken ”Allt detta, på grund av detta”, står det nu på Charlie Hebdos första sida där man ser ett tiotal karikatyrteckningar.

"Vi lägger oss aldrig ner. Vi ger aldrig upp", skriver förläggaren
Laurent "Riss" Sourisseau i sin förklaring på beslutet om en återpublicering av karikatyrerna.

President Emmanuel Macron sa i dag under en presskonferens i Beirut att friheten att vara hånfull går hand i hand med trosfriheten i Frankrike. Han konstaterade också att satir inte är ett uttryck för hat.

Rättegången inleds i Charlie Hebdo-fallet. Tidningsrubrik "Allt detta på grund av detta"
Bildtext På tidningen Charlie Hebdos första sida står det "Allt detta på grund av detta".
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln