Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Estland borde bli "orangefärgat" när coronasmittorna ökat - ändå skärps resandet knappast

Från 2020
Uppdaterad 02.09.2020 17:05.
Resenärer i Västra terminalen, i Helsingfors i maj 2020.
Bildtext Resenärer i Västra terminalen, i Helsingfors i maj 2020.
Bild: Lehtikuva

Regeringen förhandlar på torsdag om att ta i bruk eventuella nya rekommendationer och begränsningar i kampen mot coronaviruset. Många frågar sig vad som ska hända med resandet till och från Estland eftersom smittofallen där har ökat.

För en vecka sedan togs den så kallade trafikljusmodellen i bruk. Den ska göra det lättare att bedöma riskerna för de finländare som är tvungna att resa.

Trafikljusmodellen - detta innebär färgerna

Gränsvärdet för tryggt resande och grön färg på kartan ligger vid färre än 8–10 bekräftade fall av smitta under de senaste 14 dagarna.

Det innebär att till exempel att Estland med i snitt 15,7 smittade per 100 000 invånare skulle få orange färg i stället för grön.

I så fall bör resor till Estland undvikas om man inte har godtagbara skäl och man bör vidare iaktta två veckors frivillig karantän vid hemkomst, en karantän som följs av hälsovårdsmyndigheterna.

Tallink: 2 500 jobb kan påverkas - vill ha lönestöd

Coronaviruset har redan slagit hårt mot rederierna.

Den här veckan har Tallink inlett samarbetsförhandlingar med sin personal i Estland och Lettland. Förhandlingarna berör i nuläget de flesta i personalen på sammanlagt 1 200 anställda.

- Att coronaepidemin förvärrats, ländernas olika förhållningssätt till reserestriktionerna och otydlig kommunikation om restriktionerna har alla inverkat negativt på biljettförsäljningen, säger Tallink-koncernens vd Paavo Nõgene i ett pressmeddelande.

Tallink säger också att utan stöd till rederiet kan samtliga 2 500 jobb påverkas.

Ifall resebranschens konkurrensförmåga ska kunna upprätthållas behövs stöd från regeringarna åtminstone fram till början av sommaren 2021.

Till exempel Tyskland bidrar med lönestöd till slutet av år 2021, säger vd Nögene.

Estland hoppas på förståelse från Finland

Finland och Estland har diskuterat restriktionerna på ministernivå. Bland annat sade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) under sitt Estlandsbesök förra veckan att alla förstår den speciella relationen mellan Finland och Estland i och med att så många pendlar mellan länderna.

- Rörelsefriheten är viktig för det dagliga livet och för att samhällena ska fungera, sade Ohisalo.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sade under en presskonferens i Tallinn i söndags att Finland inte planerar att skärpa restriktionerna vad gäller Estland.

Svenska Yles medarbetare i Tallinn, Gustaf Antell, säger att frågan inte har väckt några större rubriker, eller någon oro, i Estland.

- Rent allmänt kan man säga att Estland hoppas på förståelse från Finland - och inget tyder på att den förståelsen inte skulle finnas just nu, säger Antell.

Cirka 50 000 ester jobbar och bor i Finland och en stort antal pendlar regelbundet mellan länderna.

Byggbranschen i Finland sysselsätter mellan 20 000 - 25 000 ester.

Enligt en tidigare uppskattning från byggfacket Rakennusliitto har fyra femtedelar valt att stanna i Finland under coronaepidemin eftersom de skulle ha svårt att jobb i Estland.

Resebranschen överlag vill ha lindrigare bestämmelser

Näringsminister Mika Lintilä upprepade i går tisdag sitt tidigare krav: ska resebranschen överhuvudtaget överleva behövs lindrigare restriktioner.

Finlands gräns på 8 -10 smittade per 100 000 personer för fritt resande är för sträng menar Lintilä och föreslog en gräns på 25 smittade per 100 000 personer.

Också Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara, uttryckte oro för branschens överlevnad i början av veckan.

Resenär går ombord på färjan i Tallinn, Estland.
Bildtext Resenär går ombord på färjan i hamnen i Tallinn, Estland.
Bild: Lehtikuva

På kartan nedanför kan du se det aktuella smittoläget per land.

Diskussion om artikeln