Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kraftiga beskedet från Jokerits supportergrupp Eteläpääty – fansen bojkottar matcherna i Helsingfors om laget åker till KHL-starten i Minsk

Från 2020
Jokerit fanklubb Eteläpääty motsätter sig spel i Belarus.
Bild: Petri Saarelainen

Jokerits anhängare i Eteläpääty har fått nog. Helsingforslaget är på väg för att spela KHL-premiären till Minsk på torsdag. Supportrarna meddelar att de inte kommer till hemmamatcherna om laget åker till Belarus.

Med ett dygn kvar till Jokerits seriestart i KHL fortsätter det att koka runt Helsingforsklubben.

Samtidigt som laget förbereder sig för att starta säsongen i Belarus mot Dynamo Minsk meddelar klubbens främsta supportergruppering Eteläpääty att den bojkottar lagets hemmamatcher tills vidare. De rekommenderar också supportrar som inte tillhör Eteläpääty att bojkotta hemmamatcherna.

Eteläpääty skriver i ett uttalande att man bojkottar matcherna i Helsingforsarenan om premiären spelas som planerat i Minsk.

”På grund av läget i Belarus och brotten mot mänskliga rättigheter kan vi inte godkänna att matchen spelas i Minsk”, skriver Eteläpääty.

Den 9 september spelar Jokerit höstens första seriematch på hemmaplan mot Neftehimik Nizjnekamsk.

Förra veckan meddelade supportarna att man stöder Jokerit om laget tar beslutet att stå över resan till Minsk och därmed åka på en automatisk förlust.

Minsksupportrarna bojkottar

Jokerits plan är att resa till Minsk på torsdag, spela bortamatchen mot Dynamo Minsk och flyga från Belarus senare på kvällen.

Tidigare har Minsklagets supportrar meddelat att de bojkottar hemmamatcherna. Anledningen är den politiska situationen i landet som har urartat efter att Aleksandr Lukasjenko vann presidentvalet i augusti. Valet anses vara riggat.

Tidigare under onsdagen kommenterade Thomas Karv, doktor i statskunskap, frågan för Yle Sporten.

– Det största problemet är att resan kan vändas till en propagandaseger. Lukasjenko kan visa upp det här till supportrarna som är kvar och säga: Se, alla är inte mot oss! Nu kommer Jokerit från västerländska och liberala Finland och spelar en match, precis som om läget är helt normalt, säger Karv.

Dagarna före KHL-starten har Jokerit med ägaren Jari Kurri i spetsen valt att inte kommentera lagets resa till Minsk.

Diskussion om artikeln