Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Stammen tål nog jakt, men var ska den genomföras?" – lösningen på problemen med vitkindad gås är inte enkel

Från 2020
Valkoposkihanhia poikasineen ylittämässä pyörätietä Töölönlahdella.
Bildtext I Helsingfors är den vitkindade gåsen mycket välbekant i parker och vid stränder.
Bild: Susanne Salin / Yle

Borde den vitkindade gåsen bli jaktbart vilt och vilka metoder är egentligen mest effektiva för att jaga bort fåglarna från åkrar och gräsmattor? I stadsmiljö kan ängar istället för klippta gräsmattor göra att gåsen inte trivs.

Den gråa gåsen och dess nedsmutsning har irriterat stadsborna i huvudstadsregionen i många år, men den orsakar än större problem för jordbrukare särskilt i östra Finland, då gässen mellanlandar på åkrarna under vår- och höstflytten.

Under sommaren har en arbetsgrupp, som går under namnet "hanhinyrkki" (ungefär: gåsnäven), arbetat fram ett förslag till hur skadorna ska lindras. På kort sikt handlar det om att uppmana jordbrukare att gemensamt ansöka om dispens att jaga bort dem, vilket också innefattar möjligheten att skjuta efter fåglarna.

Bernt Nordman vid Tölöviken.
Bildtext Bernt Nordman anser att stammen tål jakt, men exakt var och när den jakten ska ske är ett större frågetecken.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Om man har en flock på 2-300 000 gäss på sin åker och man med en bössa skjuter några skott så är effekten ganska marginell. I värsta fall skrämmer man bara iväg dem till grannen, och så blir det en ond cirkel, säger Bernt Nordman som är verksamhetsledare för Natur och Miljö rf.

Nordman tror mer på andra metoder, som att se till att det finns andra områden där gässen får landa och vistas fritt. I stadsmiljö kunde en lösning vara att ha mer ängar istället för gräsmattor som lockar gässen till sig.

På längre sikt behöver fågelns status på EU-nivå förändras. Vitkindad gås är fridlyst genom EU:s fågeldirektiv, som skyddar fåglar och reglerar jakt.

50 000 människor har skrivit på ett medborgarinitiativ som vill tillåta skyddsjakt i stil med hur det sköts i grannländerna Sverige och Danmark. Men hur effektivt skulle det vara i Finland? Hör hela intervjun med Bernt Nordman nedan.

“Stammen tål nog jakt, men var ska den genomföras?” - lösningen på problemen med vitkindad gås är inte enkel

13:05

Diskussion om artikeln