Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Navalnyj förgiftad av nervgiftet Novitjok

Från 2020
Uppdaterad 03.09.2020 00:09.
Aleksej Navalnyj i en folkmassa, i februari 2020.
Bildtext Arkivbild på Aleksej Navalnyj, tagen i februari 2020.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har förgiftats av nervgiftet Novitjok, uppger en talesperson för den tyska regeringen. Navalnyj vårdas för tillfället på sjukhus i Berlin.

Enligt den tyska regeringen blev den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj utan tvivel förgiftad.

Regeringstalesmannen Steffen Seibert meddelade på onsdagen att man har entydiga bevis för att Navalnyj förgiftades med nervgiftet Novitjok.

Seibert sa vidare att den tyska regeringen fördömer angreppet på Navalnyj och att man nu kräver att den ryska regeringen klargör vad som har hänt.

Merkel och Niinistö vill ha förklaring

Förbundskansler Angela Merkel uppgav på onsdagen att Navalnyj är offer för ett mordförsök och att målet varit att tysta honom. Ryssland måste svara på "svåra frågor" sade Merkel enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Det är upprörande information att ett mordförsök genom förgiftning riktats mot en ledande rysk oppositionsfigur, sade hon.

Finlands president Sauli Niinistö oroas över den tyska regeringens nyheter om Navalnyj. Likt Merkel kräver också Niinistö svar på vad som hänt.

- Användningen av ett kemisk vapen är upprörande. Det är viktigt för hela det internationella samfundet att få en så tydlig uppfattning som möjligt av vad som hänt, uppger presidenten.

Kreml redo att samarbeta

Det tyska utrikesministeriet kommer att meddela den ryska ambassadören om testresultaten.

Kreml uppgav på onsdagen att Ryssland är redo att samarbeta.

Talespersonen Dmitry Peskov sade till den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti att "vi är redo och har intresse i att fullt ut samarbeta och utbyta data som berör ämnet med Tyskland", skriver AFP.

Peskov betonade också att testerna i Ryssland inte visade några tecken på Novitjok i Navalnyjs kropp.

Också sjukhuset talar om förgiftning

Oppositionsledaren Navalnyj insjuknade på ett inrikesflyg i Ryssland den 20 augusti. Navalnyj behandlades först i den sibiriska staden Omsk, men flögs två dagar senare till Berlin.

Från Berlinsjukhuset där han nu vårdas har man redan tidigare uppgett att provresultat tyder på att han har blivit förgiftad.

Under de senaste veckorna har krav höjts på att Ryssland måste inleda utredningar i fallet Navalnyj.

De här kraven har presenterats av bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Den ryska polisen har för en vecka sedan inlett sina egna utredningar i fallet.

Artikeln uppdaterades med uttalanden av Merkel och Niinistö 2.9 klockan 19.48. Artikeln uppdaterades om Rysslands svar klockan 23.50.

Diskussion om artikeln