Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rumänsk man förde in prostituerade till landet – sålde sex via bostäder i bland annat Vasa och Karleby

Från 2020
Uppdaterad 02.09.2020 17:56.
Röd lampa och rock på hängare.
Bildtext Mannen hyrde bostäder i bland annat Vasa och Karleby. Några av de kvinnor han olagligt förde in i landet sålde sedan sextjänster i bostäderna.
Bild: Yle/ Tommi Parkonen

Genom falska dokument fick en rumänsk man bosatt i Björneborg in utländska prostituerade i Finland, trots den pågående coronapandemin. Avsikten var att sälja sex och kvinnorna placerades i bostäder på flera olika håll i landet.

Satakunta tingsrätt har nu dömt mannen till ett halvt års fängelse för bland annat grov förfalskning och koppleri.

Enligt domstolen har mannen förfalskat dokument, med vilka det såg ut som om kvinnorna var på väg till Finland för att arbeta inom en populär tjänst för hemkörning av mat.

Såg äkta ut

Den 32 år gamle mannen hade lyckats väl med att få dokumenten att se äkta ut, vilket var möjligt eftersom han själv hade arbetat för samma företag och hade tillgång till rätt mjukvara.

Kvinnornas arbetskontrakt lyckades därför lura finländska myndigheter, som i maj släppte in kvinnorna över gränsen trots den pågående coronapandemin.

Antalet förfalskade dokument uppgick till tretton stycken. Två var avsedda för mannen själv och elva för kvinnorna.

Sålde sex i bostäder i Vasa och Karleby

Enligt domstolen har minst tre av kvinnorna som kom till Finland tack vare de förfalskade dokumenten sålt sextjänster i Finland.

Mannen, som på det viset gjort sig skyldig till koppleri, placerade kvinnorna i bostäder som han hyrde på flera olika orter.

Bostäderna fanns i bland annat Vasa, Karleby, Uleåborg och Jyväskylä.

Körde utan körkort

Fallet behandlades i Satakunta tingsrätt i Björneborg, eftersom mannens hemadress ligger i staden.

Domstolen dömde även mannen för framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet. 32-åringen hade nämligen ett förfalskat irländskt körkort som han beställt via Facebook. Någon bilskoleutbildning har mannen aldrig genomgått, varken i Irland eller i sitt hemland Rumänien.

Mannen har redan suttit av omkring hälften av sitt straff under häktningsperioden och därför ansåg tingsrätten att han kan släppas på fri fot.

Denna text bygger på artikeln Romanialaismies toi prostituoituja Suomeen ohi koronasäädösten – tuomio törkeästä väärennyksestä ja parituksesta skriven av Antti Laakso, Yle Satakunta. Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.