Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Psykiskt välmående och ork i arbetet ska höja sysselsättningen, tycker De gröna

Från 2020
Riksdagsledamot Jenni Pitko.
Bildtext Jenni Pitko är ordförande för De grönas riksdagsgrupp.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Överenskommelsen om höjda skatter för uppvärmningsbränslen bör hålla i budgetförhandlingarna, anser De grönas riksdagsgrupp. Partiet föreslår också subjektiv rätt till förkortad arbetstid för äldre.

De grönas riksdagsgrupp vill jobba för människors ork och kunnande i arbetslivet. Genom att ta tag i mentala problem på arbetsplatserna kunde 9 000 fler personer fås att vara med i och stanna kvar i arbetslivet fram till år 2030.

Det förutsätter bland annat bättre tillgång till terapitjänster. Köerna som uppstått under coronakrisen borde förkortas.

De gröna vill göra tilläggssatsningar på utbildningen och kunnandet och satsa hälften av pengarna Finland får via EU:s stödpaket på att bekämpa klimatförändringen.

Äldre ska få rätt till kortare arbetstid

Det har varit mycket tal om äldre arbetstagares roll i arbetslivet den senaste tiden.

Äldre arbetstagare kunde enligt De grönas riksdagsgrupp, som möttes virtuellt på onsdagen, få bättre flexmöjligheter.

Saara Hyrkkö, de grönas fullmäktigeledamot i Esbo
Bildtext Riksdagsgruppens vice ordförande Saara Hyrkkö vill testa förkortad arbetstid för äldre.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Skulle det vara dags att ge de som närmar sig pensionsåldern subjektiv rätt att förkorta arbetsdagen eller -veckan? Många skulle då kanske orka ett eller två år till i arbetslivet, sade riksdagsgruppens vice ordförande Saara Hyrkkö.

Enligt Hyrkkö skulle detta kunna vara ett praktiskt sätt att testa statsminister Sanna Marins (SDP) tankar om förkortad arbetstid.

Skattebeslut får inte tummas på

Näringsminister Mika Lintilä (c) skrev nyligen att man borde se över tidtabellen för överenskomna skattehöjningar för uppvärmningsbränslen, och kanske gradera.

De gröna går inte med på något sådant. Regeringen har kommit överens om skattehöjningar för sammanlagt 100 miljoner euro nästa år, och det bör man enligt riksdagsgruppen hålla fast vid.

Enligt De gröna blir det dyrare att fatta besluten om de skjuts fram.

- Det är industrins och näringslivets fördel att vi på ett behärskat sätt bekämpar klimatförändringen, sade riksdagsgruppens ordförande Jenni Pitko.