Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bergsvägg på Drottningberg i Hangö måste göras säkrare - hade varit bäst om berget aldrig sprängts, säger bostadsbyggaren

Från 2020
Uppdaterad 02.09.2020 19:51.
En flygbild över Drottningberg i Hangö.
Bildtext De inledande byggarbetena har inletts på Drottningberg.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Bostadsbygget på Drottningberg i Hangö har kommit i gång. Nu måste en bergsvägg på området göras säkrare, så att nerfallande stenbitar inte skadar de blivande fastigheterna eller deras invånare.

Det har i många år funnits planer på att bygga bostäder på Drottningberg i Hangö. Flera byggbolag har sett potential i platsen, som ligger naturskönt intill havet vid Östra hamnen med service på nära håll.

För tio år sedan sprängdes en stor bit bort av Drottningberg. Nu när bostadsbygget äntligen kommit i gång i praktiken skapar bergsväggen vid det sprängda partiet problem.

Väggen måste stödjas och göras säkrare på något sätt och tekniska nämnden tar i kväll (2.9) ställning till hur.

Berget sprängdes kanske i onödan

Jan-Erik Chydenius går till lokalhistorien som den första bostadsbyggaren på Drottningberg, en plats som i slutet av 1800-talet var mest känd för sin stenbrytning.

Chydenius jublar över att ha kommit i gång med byggarbetena.

- Det är inte bara jubel för min egen del utan jubel för hela staden, säger han och hänvisar till alla de år som gått utan att det i praktiken har hänt något på Drottningberg.

Jan-Erik Chydenius står och visar något med händerna. Jukka Takala står bredvid och tittar. I bakgrunden skymtar det öppna havet.
Bildtext Byggföretagaren Jan-Erik Chydenius är glad över att byggarbetena inletts. Här tillsammans med tjänstemannen Jukka Takala från Hangö stad.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

När det gäller bergsväggen säger han att det är huvudsaken att något görs så att bostadsbygget kan framskrida. Men han hade hellre sett att berget inte hade sprängts, utan lämnats kvar.

- Det skulle ha varit fantastiskt om vi hade kunnat lämna gamla Hangö granits sista granitbit kvar, säger han.

Hangö granit, eller Ab Granit som företaget hette, fick sin start i Hangö år 1886 och grundandet av företaget räknas som startskottet för den moderna finska stenindustrin.

Oklart varför berget sprängdes

Varför sprängdes berget bort över huvud taget? Den frågan kan tyvärr inte direktören för tekniska- och miljöverket i Hangö, Jukka Takala, svara på. Han jobbade inte i staden då beslutet fattades och verkställdes.

Han förklarar att berget sprängdes enligt den stadsplan som gjordes upp för området.

Flygbild över Drottningberg i Hangö.
Bildtext Jan-Erik Chydenius företag planerar närmare hundra bostäder på Drottningberg.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det finns olika alternativ för hur man ska höja säkerheten för bergsväggen, som skapades när delar av Drottningberg sprängdes år 2010.

Bergsväggen är 150 meter lång och 120 meter av väggen ska förstärkas.

Det kan göras genom att bulta väggen och lägga fast ett nät som stoppar fallande stenbitar. Man kan också spränga eller såga trappor i bergsväggen.

Med tanke på tidtabellen är bultar i stenväggen det bästa alternativet, säger Jukka Takala. Det andra alternativet kräver åtgärdstillstånd, vars process kan dra ut på tiden.

Stadens mål är att bergsväggen ska vara åtgärdad i oktober. Enligt byggaren Jan-Erik Chydenius är det ingen panik för bostadsbygget om det drar ut på tiden, så länge det är klart innan slutet av året.

15 av 20 bostäder sålda

Chydenius företag planerar totalt närmare hundra bostäder på Drottningberg. Efterfrågan på de första bostäderna har varit stor. På knappt fyra månader är 15 av de 20 första bostäderna sålda.

Planen var att bygga bostäder i fyra etapper, ett husbolag i gången.

- Nu ser det ut som att nästa börjar påbörjas direkt efter det här, om inte redan samtidigt, konstaterar Chydenius.

Chydenius har en bakgrund i Hangö som byggare av nya bostäder i både gamla och nya hus. Hans företag byggde bland annat om den så kallade Mau-Mau-fastigheten som Försvarsmakten tidigare ägde.

Uppdatering klockan 19.50: Tekniska nämnden i Hangö beslöt att bergväggen bultas och får ett skyddsnät.

Artikeln är baserad på radiointervjuer av Minna Almark. Hör intervjuerna i ljudklippet nedan.

Bostadsbygget har kört igång vid Drottningberget i Hangö men staden ska ännu stärka bergväggen

11:27

Diskussion om artikeln