Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Protesterna i NBA, Riku Riskis bojkott av Qatar, problemen med fotbolls-VM 2022 – här är idrotten som tar ställning

Från 2020
Tom NBA-plan.
Bildtext NBA-slutspelet stod stilla några dagar när spelarna protesterade.
Bild: AFP / Lehtikuva

Milwaukee Bucks skulle den 26 augusti möta Orlando Magic i NBA-slutspelets femte match. Men Bucks valde att stanna i omklädningsrummet och matchen blåstes aldrig i gång. Vad är det som händer?

Bucks uttryckte en protest, ett ställningstagande mot existerande polisvåld riktad mot den svarta befolkningen i USA, ett fenomen som flertalet gånger det senaste året gett upphov till omfattande upplopp runt om i landet.

Bucksspelarnas protest backades under närmaste dygnen upp av klubben, av NBA-klubbar, av ligan, av övriga nordamerikanska professionella idrottsligor, av internationella idrottsprofiler samt av amerikanska presidentkandidaten Joe Biden.

Bucks ställningstagande blåste igen liv i den ständiga debatten kring idrott och politik, och huruvida idrotten och politiken bör vara sammankopplade eller inte. Den amerikanska proffsidrotten identifierade sitt inflytande i internationella medier och utnyttjade den fullt ut för att uppmärksamma omvärlden om ett rådande inrikespolitiskt missförhållande.

I veckan påminde idrottssociologen Hannu Itkonen i en debattartikel i Helsingin Sanomat om att politiken och idrotten alltid varit förknippade med varandra.

Idrotten utnyttjas ständigt som ett verktyg för att främja politiska ideal och politiska budskap. Internationellt utnyttjas idrotten likväl som ett verktyg för att främja handel eller internationella relationer eller alternativt som ett distraktionsmoment ämnat för att mjuka upp omvärldens kritik mot övriga angelägenheter inom samhället.

Smärtpunkter i internationell elitidrott?

Idrotten bemöter regelbundet svårare etiska dilemman än case polisvåld i Kenosha, Wisconsin. I Finland uppmanas Jokerit av bland annat egna fans och kulturminister Saarikko att avstå från KHL-spel i Minsk på grund av problematiken kring mänskliga rättigheter, värderingar och åsiktsfrihet i Belarus. Den internationella fotbollen (inklusive nationella förbund, lag och individuella spelare) pressas att avstå från VM i Qatar 2022 på grund av aktuella människorättsfrågor och korruptionsanklagelser riktade mot VM-arrangemangen.

Riku Riski firar mål i HJK.
Bildtext Riku Riski spelar i HJK.
Bild: Lehtikuva

Fotbollsspelaren Riku Riski stod över landslagsläger i nämnda Qatar i januari 2019 baserat på personliga värderingar. Individuella proffsidrottare tvingas väga mellan deltagande i globala världscupsturnéer och egna ekologiska värderingar då frågor om flygtrafik från tävlingsort till tävlingsort allt oftare lyfts upp till debatt inom exempelvis vintersporterna.

Henrik Dettmann efterlyser i en debattartikel på Yle ledarskap och ställningstagande från idrottare. Dettmann betonar att idrottare högljutt bör uppmärksamma politiska missförhållanden för att hindra beslutsfattare inom idrotten från att göra bort sig genom att ingå samarbete med diktatorer och despoter, som utnyttjar idrotten för att förverkliga sina egna, i många fall kontroversiella, politiska ändamål.

Idrottssociolog Itkonen varnar oss från att axla för mycket ansvar på idrottare. Sommaren 2018 poserade den tyska fotbollsstjärnan Mesut Özil med den kontroversiella turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan, vilket upprörde känslor i båda nationer, både bland fotbollsfolk och högsta statsledningen.

Bör vi förvänta oss att elitidrottare ska ha en mediekunskap och en värderingsförmåga för att ta i våra ögon etiskt korrekt ställning till idrottens etiska problem?

Bör vi förvänta oss att elitidrottare ska ha en mediekunskap och en värderingsförmåga för att ta i våra ögon etiskt korrekt ställning till idrottens etiska problem? Eller att elitidrottare ska ha engagemanget att vara samhälleligt aktiva då deras huvudsakliga fokus ligger i professionellt idrottsutövande – en livsstil som i många fall, speciellt under rådande koronatider, liknats vid eremitliv inom en sluten idrottsbubbla?

Itkonen efterlyser således att idrottsledare bör ta ansvaret för att leda idrottens tal i den politiska diskussionen. Itkonen kräver att idrottsledare tar ansvarsfulla långsiktiga beslut för att försvara idrottens trovärdighet. Med andra ord att idrottsledare vägrar att gå med på det ekonomiskt mest lukrativa i förmån för det humana och ansvarsfulla.

Många bäckar små gör en stor å

Idrotten bygger upp sina kutymer och sina traditioner genom att upprepa eller förändra existerande verksamhetsmodeller. Om vi inte gör förändringar, upprätthåller vi status quo. För varje gång vi avviker från det sedvanliga skapar vi något nytt. Och från små bäckar uppstår en större å.

Varje gång idrotten väljer att se mellan fingrarna på omvärlden och tar avstånd från sitt samhällspolitiska ansvar, förstärker idrotten sitt politiska och ekonomiska beroende av de globala storspelarna

Varje gång idrotten väljer att se mellan fingrarna på omvärlden och tar avstånd från sitt samhällspolitiska ansvar, förstärker idrotten sitt politiska och ekonomiska beroende av de globala storspelarna. Idrotten som ser mellan fingrarna och avvisar sitt politiska ansvar, uttrycker sin nonchalans gentemot eventuella etiska missförhållanden som existerar runt omkring.

Varje gång Bucks stannar i omklädningsrummet för att protestera mot ett rådande missförhållande, ger idrotten sitt tunga stöd för tillrättande av missförhållandet. Varje gång en Riku Riski följer sina personliga värderingar och stannar hemma i stället för att gästa en kontroversiell värd stöder den individen en human front, som försöker uppmärksamma det etiskt ohållbara och rätta till det inkorrekta.

Oberoende om idrotten vill det eller inte tar idrotten precis hela tiden ställning till vad som händer i omvärlden. Och självklart ska idrotten välja det ansvarsfulla och långsiktiga, både för sin egen och omvärldens framtid. Det handlar om att välja det som är rätt i stället för det som är lönsamt. Och detta är precis lika viktigt oberoende av nivå, arena eller region. Det ansvarsfulla beslutet i dag leder till en hållbar och ansvarsfull idrott i morgon.

Wilhelm Stenbacka
Finlands Svenska Idrott