Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukki hittade den försvunna målformen i Tyskland – nu medger landslagets skyttekung att självförtroendet sattes på prov i somras: "Har försökt glömma det"

Från 2020
Teemu Pukki under en landslagsträning.
Bildtext Teemu Pukki var Finlands största landslagshjälte förra året. Repris den här hösten?
Bild: Lehtikuva

En kort paus gjorde gott för Teemu Pukki. Andra halvan av Premier League-säsongen var tung, Pukki tröttnade och Norwich degraderades. Nu är landslagets målkung sugen på att spela tillsammans med Joel Pohjanpalo igen.

När den första frågan om Teemu Pukkis måltorka i Norwich kom under onsdagens presskonferens och det konstaterades att hans senaste spelmål kom förra året, lutade sig Pukki hastigt fram och inflikade:

– Nja, det var väl förra helgen.

Mål i två raka träningsmatcher i Norwich under ett läger i Tyskland höjde Pukkis stukade självförtroende.

– Det testades. Varken mitt eller lagets spel fungerade och därför degraderades vi från Premier League. Att inte göra mål är tufft. Det är min huvuduppgift.

– Jag har inte analyserat varför jag inte gjorde mål. Jag har försökt glömma och börja på ny kula. Nu känns det bättre. Det gjorde gott att åtminstone få en kortare paus från fotbollen, komma till Finland och träffa kompisar. Jag har spelat väldigt många matcher senaste åren och i slutet av förra säsongen var det bästa krutet använt.

Pukkis debutsäsong i Premier League startade över all förväntan, fortsatte hyfsat och avslutades med en lång måltorka. Straffmålet mot Tottenham i slutet av januari var hans elfte för säsongen – och det blev inte fler.

– Förra hösten rullade allt in. Jag hoppas på samma flyt nu. Förhoppningsvis startar det bra i morgon.

Får spela med Pohjanpalo

Trots envisa flyttrykten är Pukki kvar i Norwich och han vill inte kommentera läget på transfermarknaden under landslagssamlingen.

Däremot intygar han att formen finns för att ge Finland en flygande start på Nations League-hösten när Wales väntar på torsdag i Helsingfors.

Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo under landslagsträning.
Bildtext Ska Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo spela tillsammans mot Wales?
Bild: Lehtikuva

Dessutom får han chansen att spela tillsammans med Joel Pohjanpalo. Förra hösten gjorde duon en lovande halvtimme hemma mot Armenien i EM-kvalet.

– Det är väldigt kul att han är tillbaka på allvar efter sina skador. Våra spelstilar passar bra ihop.

– Jag har saknat landslaget väldigt mycket. Jag pratar nog för hela laget när jag säger det.

"Något saknades"

Under uppladdningen till Nations League-premiären – Finlands första landskamp sedan avslutningen på EM-kvalet förra senhösten – har det varit ett genomgående tema.

Spelarna har verkligen saknat att få umgås med varandra.

– Jag märkte under våren att något saknas. Det känns som att vi spelade mot Liechtenstein i går, säger Lukas Hradecky.

– Teemu sa spontant i måndags när vi var i matsalen att det är kul att vara här. Det känns verkligen så. Det är kul att spela för Finland igen, säger Tim Sparv.

Teemu Pukki och Markku Kanerva vid presskonferens.
Bildtext Teemu Pukki fick de flesta frågorna under onsdagens presskonferens.
Bild: Lehtikuva

Förbundskaptenen Markku Kanerva skriver under på att spelarna ser ut att njuta. På torsdag är det ändå dags att inleda ett nytt projekt som ser tufft ut på pappret.

Finland spelar i B-divisionen i Nations League och möter Wales – EM-semifinalist 2016 – på Olympiastadion.

– Nu börjar förberedelserna inför VM-kvalet och EM nästa år. Vi tar det här som en turnering och vi är segersugna, säger Kanerva.

Sparv: Inte råd att drömma

Kanerva tvingas till förändringar i sin startelva. Paulus Arajuuri, Joona Toivio och Jukka Raitala saknas i den backlinje som försvarade sig väl i EM-kvalet. Dessutom ger Kanerva gärna nya förmågor en chans att visa sin kapacitet.

– Jag hade gärna tagit fem byten i matcherna. Nu är det tre och det begränsar oss lite.

Lagkaptenen Tim Sparv säger att landslaget inte har råd att drömma om det som ligger och väntar nästa år.

– Det är viktigt att vi väcker oss själva. Vi kan inte börja fundera på något som sker nästa sommar. Wales är ett bra test för oss. Det gäller att skapa resultat.

Finland spelar mot Wales på torsdag på Olympiastadion i Helsingfors. Avspark klockan 21.45.

Diskussion om artikeln