Hoppa till huvudinnehåll

Sport

AIK:s jättelöfte Robin Tihi valde med hjärtat och valet föll på mammas hemland – kan bli en riktig vinstlott för finländsk fotboll

Från 2020
Robin Tihi i AIK.
Bildtext Robin Tihi har spelat i tretton allsvenska matcher under sin debutsäsong i AIK.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Finland, Sverige eller Marocko? Robin Tihi tvingades till ett väldigt svårt val. Nu berättar han om beslutet, första bilden av finländska landslagsmiljön och succéstarten i svenska storklubben AIK. ”Jag hade verkligen inte väntat mig så mycket speltid”, säger Tihi till Yle Sporten.

I fredags kom ett minst sagt intressant besked för finländsk landslagsfotboll. Robin Tihi väljer att spela för Finlands U21-landslag.

Nu lyder frågan: Har Finland dragit en vinstlott om 18-åringen Tihi väljer det finländska spåret i landslagssammanhang?

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson tvekar inte när han svarar på frågan om mittbacken.

– Absolut, det här är en spelare med klar potential att nå A-landslagsnivå i Sverige, Finland och Marocko. Han har redan tagit enorma kliv och jag tror att han är redo för en medelstor liga i Europa om ett par år.

– Om man ser det ur ett finländskt perspektiv kommer han definitivt att konkurrera om en plats i A-landslaget om ett par år.

Juha Malinen.
Bildtext Juha Malinen är U21-landslagets förbundskapten.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

I måndags samlades U21-landslaget i Åbo inför EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Ukraina. Tihi, som har spelat juniorlandskamper för Sverige, medger att han fick tänka en del innan valet föll på Finland.

– Det var väldigt svårt, men U21 i Finland kändes bäst när jag tog beslutet. Det är en blandning av möjlig speltid och var mitt hjärta ligger, säger Tihi till Yle Sporten.

– Jag har haft lite kontakt med alla tre länder, men det känns som att jag har haft bäst kontakt med Finland den senaste tiden.

Gått i finskspråkig skola

Finland, Sverige eller Marocko?

Tihi har tre pass. Mamma är från Finland, pappa från Marocko och han är född, uppvuxen och bosatt i Sverige.

Robin Tihi i den blåvita träningsdressen.
Bildtext Robin Tihi i den blåvita träningsdressen.
Bild: Bollförbundet

Han berättar att pappa kom till Sverige på 1990-talet och mamma flyttade till Sverige som ung.

– Jag föddes i Sverige och har bara bott där, men banden till mina föräldrars hemländer är starka.

– Jag har gått i en finskspråkig skola som finns i Stockholmsområdet. Där har man nästan alla ämnen på finska.

"Coolt med ny miljö"

Tihi har fått sin fotbollsfostran i Vasalund och AIK. Den stora Stockholmsklubben gav honom en fin 18-årspresent när han fick sitt första A-lagskontrakt i vintras.

AIK:s säsong har varit riktigt motig och för en dryg månad sedan fick Rikard Norling – tränaren som gav Tihi chansen – sparken. Under en tung AIK-sommar har Tihi varit en ljusglimt.

– Det började bra och jag utvecklades väldigt mycket. Sen kom en dipp under sommaren, men det har varit coolt med en ny miljö. Det är skillnad att spela med seniorer och lämna juniorfotbollen.

– Jag hade verkligen inte väntat mig så mycket speltid när jag fick mitt kontrakt i vintras. Resultaten har inte varit bra, men samtidigt har det varit kul att få vara med som artonåring i en så stor klubb som AIK och få speltid.

Robin Tihi i AIK.
Bildtext Robin Tihi kan fortfarande byta landslag om han vill. När han har spelat en A-landskamp för något land är dörren stängd.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Henriksson är imponerad av Tihi – men beskriver hans introduktion till seniorfotbollen som brutal på grund av AIK:s resultat.

– När det går knackigt i ett storlag som AIK så blåser det rejält. Han slängdes in i hetluften och det har gått upp och ner, men potentialen är stor. Han kommer att härdas av detta.

AIK har gett unga ansvar

Henriksson har ett förflutet som spelare i allsvenskan och han gjorde debut i Djurgården – ett annat storlag i Stockholm – i samma ålder som Tihi. Nu är kraven och pressen på spelarna ändå på en annan nivå.

– Allt som en AIK-spelare gör blir uppmärksammat. De blir kritiserade om de gillar en Instagram-bild som en kompis i ett annat lag lägger upp. Pressen är konstant – inte minst när det går dåligt.

– Dessutom har AIK förlitat sig väldigt mycket på många yngre spelare i år. Jag tycker inte att det är ett ansvar som spelare i Robins ålder ska behöva axla.

Allt som en AIK-spelare gör blir uppmärksammat. De blir kritiserade om de gillar en Instagram-bild som en kompis i ett annat lag lägger upp

Henriksson beskriver Tihi som en mittback med bra spelförståelse, kreativitet i spelet med bollen och följsamhet och skicklighet i duellspelet. Dessutom är han lugn och mogen för sin ålder.

– Jag tycker framför allt att jag är smart på planen. Jag försöker att läsa situationerna innan något händer, säger Tihi.

"Känns väldigt professionellt"

Det återstår att se om Tihi får chansen direkt när U21-landslaget fortsätter sitt EM-kval på fredag mot Rumänien.

Finland förlorade klart i bortamatchen mot Rumänien i slutet av förra året och har inte råd att tappa poäng under den här samlingen för att hålla EM-hoppet vid liv.

– Vi har två tuffa motståndare, men det handlar om att prestera. Vi siktar på sex poäng.

Tihis första bild av den finländska landslagsmiljön är positiv.

– Det känns väldigt professionellt. Vi går genom alla delar väldigt noggrant. Det är tydligt hur vi vill jobba och nivån är riktigt hög på spelarna.

Finland möter Rumänien i EM-kvalet på fredag i Åbo. Avspark klockan 19.

Finland i EM-kvalet

  • Finland ligger trea i gruppen med sju poäng efter fem matcher. Danmark leder efter fem raka segrar, Rumänien tvåa på tio poäng.
  • Gruppvinnaren och den bästa av de nio kvaltvåorna går direkt till U21-EM som avgörs nästa sommar i Ungern och Slovenien.
  • De åtta övriga tvåorna lottas in i fyra playoffmöten och vinnarna tar de fyra sista EM-platserna.

2019:

  • 6 september: Ukraina–Finland 0–2
  • 10 september: Finland–Nordirland 1–1
  • 10 oktober: Finland–Malta 4–0
  • 14 oktober: Finland–Danmark 0–1
  • 14 november: Rumänien–Finland 4–1

2020:

  • 4 september: Finland–Rumänien
  • 8 september: Finland–Ukraina
  • 9 oktober: Nordirland–Finland
  • 13 oktober: Danmark–Finland
  • 17 november: Malta–Finland

Diskussion om artikeln