Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto fördömer förgiftningen av Navalnyj: "Det är frågan om användning av ett kemiskt vapen"

Från 2020
Uppdaterad 02.09.2020 21:50.
Pekka Haavisto med finska flaggor i bakgrunden.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto sa att EU ska forma en gemensam åsikt om förgiftningsfallet, när all behövlig information klarnat.
Bild: Toms Kalnins / EPA

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) anser att det redan är väldigt allvarligt att farliga ämnen såsom Novitjok finns i omlopp.

Haavisto anser att uppgifterna om att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats är mycket oroande.

- Det är frågan om att nervgiftet Novitjok har använts som ett kemiskt vapen, och användningen av det är förkastlig under alla omständigheter och mot vem som helst, säger Haavisto.

Haavisto kräver att de ansvariga ställs till svars. Han säger att blicken nu riktas mot de omständigheter som rådde när Navalnyj blev utsatt för giftet.

- Förgiftningen skedde på rysk mark. Det krävs samarbete med Ryssland när man utreder hur Navalnyj kan ha förgiftats.

- EU måste också forma en gemensam ståndpunkt, men eftersom nyheten är väldigt färsk, finns ännu inga gemensamma beslut, säger Haavisto.

Haavisto anser att det är väldigt oroväckande att farliga ämnen såsom Novitjok finns i omlopp och att någon använder det.

Merkel kräver förklaring av Ryssland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallade på onsdagen förgiftningen för ett mordförsök.

Merkel uppgav redan på fredagen för journalister, att en gemensam europeisk reaktion gentemot Ryssland är möjlig, när man fått mera uppgifter om förgiftningen.

– Vi försöker göra det, när fallets bakgrund klarnat.

Merkel lyfte samtidigt fram Skripalfallet i Storbritannien 2018, som ledde till att västländer utvisade tiotals ryska diplomater. Också Finland utvisade en rysk diplomat.

Vid Skripalförgiftningen i Storbritannien för två år sedan användes också nervgiftet Novitjok. Giftet utvecklades i tiderna i Sovjetunionen.

Artikeln baserar sig på Haavisto tuomitsee Navalnyin myrkytyksen: Kyse on kemiallisen aseen käytöstä, tekijät on saatava vastuuseen skriven av Jaana Hevonoja. Artikeln är bearbetad och översatt av Anna Björkqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln