Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Makalös stavuppvisning av Duplantis och Kendricks – svensken lekande enkelt över sex meter

Från 2020
Armand Duplantis jublar.
Bildtext Armand Duplantis är i en klass för sig.
Bild: EPA

Sam Kendricks hoppade 602 – och hamnade ändå i skuggan. Armand Duplantis klarade 607 med marginal i en högklassig gala i Lausanne.

Publiken i Lausanne kunde knappt sitta stilla – ännu mindre vara tysta. De två stavhoppsgiganterna Armand Duplantis och Sam Kendricks bjöd på en otrolig duell i galan i Schweiz.

Och det var framför allt Duplantis som hoppade fullständigt briljant. Kendricks klarade de höga höjderna med lite darr på ribban, Duplantis flög över varenda försök med marginal.

– Det blir inte roligare än så här. Två stavhoppare i grym form som pressar varandra på höjd efter höjd. Jag älskar att få den här typen av motstånd, säger Duplantis enligt Sportbladet.

Till slut rev Kendricks ut sig på 607. Amerikanen stannade på utmärkta 602 – en halvmeter högre än när han tävlade i Stockholm för en dryg vecka sedan.

Blev för mörkt

Svensken "Mondo" gled över 607 i första försöket och det är hans bästa resultat i karriären utomhus. Han satte sedan upp ribban på 615 – en höjd som ingen har klarat någonsin utomhus.

Duplantis hade chansen att radera ut Sergej Bubkas namn ur historieböckerna, men efter en rivning valde han att avrunda tävlingen. En anledning till det här kan ha varit att mörkret hade lagt sig över Lausanne och belysningen på den tillfälliga hopplatsen var bristfällig.

– Ja, det blev lite av en kamp mot klockan där på slutet. Det blev väldigt mörkt, jag såg inte lådan och då var det för farligt att fortsätta, säger han.

20-åringen är den hoppare som har hoppat högst i världen genom tiderna. Duplantis världsrekord från i vintras är på 618.

Redan på fredag väntar nästa chans till ett världsresultat för Duplantis. Då är det en ny Diamond League-gala i Bryssel. Det täta tävlingsprogrammet ledde till att han också valde att tacka nej till landskampen mot Finland i Tammerfors.

Även i damernas stavtävling i Lausanne blev det svensk seger. Angelica Bengtsson klarade 472.

Diskussion om artikeln