Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ryssland anklagar Tyskland för "megafondiplomati" - och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Från 2020
Kasvomaskin käyttäjä lähijunassa.
Bildtext Regeringen samlas i dag i Ständerhuset i Helsingfors för att bland att diskutera hur Finland ska gå vidare med coronarestriktionerna.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Här är fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

SDP fortfarande störst, visar Yles nya partimätning

Socialdemokraterna når inte upp till sommarens formtopp men är fortfarande störst, visar Yles nya partimätning. Särskilt bland pensionärerna är det en del som vänt socialdemokraterna ryggen.

Men enligt Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja ska man ändå inte överdramatisera socialdemokraternas minskade väljarstöd eftersom toppen i juli var ovanligt hög.

Sannfinländarna sitter för sin del stadigt i båten.

– Av alla partier börjar Sannfinländarna nu ha det mest stabila väljarstödet. De relativt höga siffrorna har redan hållit i sig ganska länge, konstaterar Turja.

Se förändringarna i partiernas väljarstöd här.

Sanna Marin Pikkuparlamentilla 16.7.2020.
Bildtext Sanna Marin valdes till Socialdemokraternas ordförande på partikongressen i Tammerfors förra veckan.
Bild: Hilma Toivonen / Yle

Ryssland reagerar på avslöjanden om Navalnyj

I går blev det klart att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok.

Nu anklagar Ryssland Tyskland för brist på samarbete och "megafondiplomati". Det ryska utrikesministeriet säger bland annat att Tyskland försöker svartmåla Ryssland genom en informationskampanj.

- Vi bevittnar än en gång en situation där vår partner hellre gör högljudda offentliga uttalanden utan att lägga fram några fakta och samtidigt förbiser lagliga kontakter för samarbete, konstaterade utrikesministeriet i går kväll.

Den ryska parlamentsledamoten Andrej Lugovoi går så långt som att hävda att Navalnyj förgiftats i Charité sjukhuset i Berlin där han vårdats under de senaste veckorna.

toimittajia sairaalan edustalla
Bildtext Utanför sjukhuset Charité i Berlin där Aleksej Navalnyj vårdas.
Bild: Filip Singer / EPA

Allt svårare att se stjärnorna i framtiden

Antalet satelliter i omloppsbana runt jorden kommer att öka dramatiskt under de kommande månaderna och åren. Det här har redan börjat få konsekvenser för rymdforskningen och för amatörastronomer.

För två veckor sedan sände det amerikanska rymdföretaget SpaceX upp 60 satelliter till rymden. I fjol fanns det totalt 2 100 operativa satelliter, men nästa år kommer det dessutom att finnas minst lika många SpaceX-satelliter. Och inom ett årtionde kan det vara hela 20 gånger fler.

Tryck här för att höra hur det låter när en satellit skjuts upp i rymden.

Stjärnhimmeln.
Bildtext Stjärnhimmel i södra Finland sommaren 2020.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Går snygghet hand i hand med att lyckas?

Är du snygg? Då har du större chans än övriga att bli invald i kommande kommunalval, speciellt om du är högerkandidat, visar en omfattande internationell studie.

Forskningen har studerat valbeteendet i Finland och Europa, USA och Australien och är bland de första i världen att studera sambandet mellan skönhet och framgång i politiska val.

Man fann att konservativa högerpolitiker är snyggare än liberala vänsterpolitiker. Högerpolitikerna har också större nytta av ett attraktivt yttre. Den statistiska analysen visade tydligt att ju högre skönhetspoäng politikerna fick, desto fler röster fick de bland väljarna.

Vaalikampanjointia Narinkkatorilla.
Bildtext Forskningen har studerat valbeteendet i Finland.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Oberoende utredningsgrupp ska utvärdera pandemiåtgärder

Regeringen samlas i dag i Ständerhuset i Helsingfors för att bland att diskutera hur Finland ska gå vidare med coronarestriktionerna. På agendan står också förberedandet av en oberoende utredningsgrupp som ska utvärdera de åtgärder som vidtagits under coronapandemin. Gruppen bildas i samarbete med Olycksutredningscentralen Otkes.

Regeringen informerar om gruppens syfte i samband med ett presstillfälle klockan 13.30 i dag. I informationsmötet deltar statsminister Sanna Marin (SDP), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), Otkes direktör Veli-Pekka Nurmi och ledande utredare Kai Valonen.

Och så vädret:

I landets södra och mellersta delar är det till en början mest klart till halvklart och uppehåll. På dagen från sydväst ökande molnighet och på många håll regn- eller åskskurar, som kan vara häftiga. I öst förekommer regnskurar först i natt. Dagens högsta temperatur blir 17 till 22 grader, nattens lägsta 12 till 16 grader, i norr blir det lite kallare.