Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland reagerar på avslöjanden om Navalnyj - anklagar Tyskland för "megafondiplomati" och brist på samarbete

Från 2020
Uppdaterad 03.09.2020 06:52.
Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja deltog i en minnesstund för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva.
Bildtext leksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja deltog i en minnesstund för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Ryssland anklagar Tyskland för brist på samarbete och "megafondiplomati" vad gäller tyska uppgifter om att den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok.

Det ryska utrikesministeriet säger i en första kommentar efter avslöjandet, att Tyskland bara försöker svartmåla Ryssland genom en informationskampanj som är riktad mot Ryssland.

- Vi bevittnar än en gång en situation där vår partner hellre gör högljudda offentliga uttalanden utan att lägga fram några fakta och samtidigt förbiser lagliga kontakter för samarbete, konstaterade utrikesministeriet i går kväll.

Ryssland antyder samtidigt att Tyskland bara försöker hitta på en ursäkt för åtgärder som riktas mot Ryssland.

- Det är klart varför de använder "megafondiplomati" och ersätter normalt samarbete med en informationskampanj. Om deras verkliga avsikt är att utföra en grundlig utredning - vilket vi kräver - så ber vi dem att gå med på samarbete och att utbyta information enligt existerande bilaterala mekanismer.

toimittajia sairaalan edustalla
Bildtext Aleksej Navalnyj ligger fortfarande i koma på Charité sjukhuset i Berlin.
Bild: Filip Singer / EPA

Utrikesministeriet understryker att ryska åklagare för en vecka sedan erbjöd samarbete men att Tyskland inte reagerade på erbjudandet.

Ryssland hävdar också att läkare i Omsk där Navalnyj togs in för vård, också har erbjudit hjälp med diagnoser, men att Charité sjukhuset i Berlin nog tackade artigt men inte ville ha någon hjälp.

- Ryssland väntar fortfarande på en officiell reaktion på åklagarnas och läkarnas erbjudanden om hjälp, avslutar utrikesministeriet sitt uttalande.

Den ryska nyhetsbyrån Sputnik som för fram den ryska regeringens synpunkter, har för sin del intervjuat forskaren Leonid Rink som var med om att utveckla nervgiftet novitjok.

Rink hävdar i intervjun att de symtom som Navalnyj uppvisade inte stämmer överens med de symtom som novitjok orsakar.

"Kan ha förgiftats i Berlin"

Den ryska parlamentsledamoten Andrej Lugovoi går ännu längre då han hävdar att Navalnyj bara kan ha förgiftats i Charité sjukhuset i Berlin.

- När de en gång har funnit något som kan kopplas till novitjok, så är det högst sannolikt att han utsattes för det i denna klinik. En sjukskötare eller en läkare kunde ha gjort det om de verkligen ville utsätta Navalnyj för ett gift. Jag är säker på det var det som hände, säger Lugovoi som är medlem i dumans säkerhets- och antikorruptionsutskott.

Han upprepar också det vanliga argumentet bland ryska beslutsfattare om att det är ologiskt att Navalnyj skulle ha förgiftats i Ryssland och att man trots det skulle ha gått med på att förflytta honom till Tyskland.

Den ryska parlamentsledamoten Andrei Lugovoi avvisar anklagelser om att Navalnyj förgiftades i Ryssland. Han kan ha förgiftats i Charite sjukhuset i Tyskland hävdar Lugovoi.
Bildtext Den ryska parlamentsledamoten Andrei Lugovoi avvisar anklagelser om att Navalnyj förgiftades i Ryssland. Han kan ha förgiftats i Charité sjukhuset i Tyskland, hävdar Lugovoi.

- Jag anser att sannolikheten för ett sådant scenario är lika med noll eftersom det står i strid med sunt förnuft. Om det (förgiftningen) skulle ha gjorts på statligt plan så skulle man ha hittat på sätt att förklara det.

Enligt Lugovoi är det än en gång frågan om provokationer från externa krafter och en "briljant historia" vars syfte är att undergräva relationerna mellan Ryssland och Tyskland.

Han hävdar också att den tyska regeringen kan ha missletts om förgiftningen.

- Därför måste vi framför allt kräva att Tyskland delger dokument om fallet och det är vad det ryska åklagarämbetet gör just nu.

Moskva vill att världen ska veta

I Tyskland och i Storbritannien har man också undrat varför Ryssland tillät att Navalnyj flögs till Berlin för vård, om han en gång förgiftades på ett sätt som gick att upptäcka.

Storbritannien upprördes ju också av att ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades med novitjok i Salisbury år 2018.

Två ryska officerare i den militära underrättelsetjänsten GRU har åtalats för mordförsöken i sin frånvaro, men Ryssland har vägrat att utlämna dem.

Enda slutsatsen är enligt många experter, att Ryssland helt enkelt vill att världen skall veta att president Vladimir Putins fiender inte kan räkna med någon nåd.

Putin räknar med att ilskan i Europa lägger sig efter en tid och att följderna på sikt inte blir så allvarliga för Ryssland, tror den förre brittiska utrikesministern Robin Cooks rådgivare David Clark.

- Putin tror att alla dessa vacklande europeiska politiker om 12 månader är redo att normalisera relationerna igen. Han tror att västerländsk politik inte skiljer sig från rysk politik. Att demokrati, hövlighet och liberalism bara är skenheliga fasader och att makten vinner till slut.

Navalnyj ligger fortfarande i koma och hans tillstånd är allvarligt men stabilt. Läkarna kan inte ännu säga om han kommer att få bestående men.

Ryssland kanske också räknar med att han inte återvänder hem och att han därför är ur spel. Oppositionsledarens medarbetare försäkrar i varje fall att Navalnyj återvänder till Ryssland om och när han tillfrisknar.

Källor: Tass, STT, Reuters, Guardian

Diskussion om artikeln