Hoppa till huvudinnehåll

Sport

St. Louis dumpar sin tidigare förstemålvakt – klubbchefen vill ge Ville Husso chansen i NHL: "Vi räknar med att han startar i 25–30 matcher"

Från 2020
Uppdaterad 03.09.2020 10:21.
St. Louis målvakt Jake Allen på isen.
Bildtext Jake Allen har representerat St. Louis under hela sin NHL-karriär.
Bild: Keith Gillett/Icon Sportswire/All Over Press

Den rutinerade hockeymålvakten Jake Allen flyttar från St. Louis till Montreal. Draget ger Ville Husso chansen att NHL-debutera. Klubbchefen Doug Armstrong räknar med att den 25-årige finländaren är beredd efter att ha spelat farmarligahockey i fyra år. Han har förtjänat chansen att konkurrera om en NHL-plats, säger Armstrong.

St. Louis-målvakten Jake Allen fortsätter karriären i Montreal. I spelaraffären, som offentliggjordes på onsdagen, ingår också tre draftval. Det handlar mer eller mindre om en affär där Montreal kompenserar St. Louis symboliskt för att få tillgång till Allens sista kontraktsår.

Dealen

Till Montreal:
Jake Allen, målvakt
St. Louis sjunde val 2022

Till St. Louis:
Washingtons tredje val 2020
Chicagos sjunde val 2020

Den 30-årige Allen har ett år kvar på fyraårskontraktet vars snittvärde är 4,35 miljoner dollar per säsong. För St. Louis del handlar det om ett drag där man frigör löneutrymme.

– Med tanke på att lönetaket inte höjs ville vi skapa utrymme och samtidigt köra in yngre spelare i truppen, sa general manager Doug Armstrong till The Athletic (bakom betalmur).

Klubben har förhoppningar om att kunna förlänga med lagkaptenen och backen Alex Pietrangelo som sitter på ett utgående kontrakt.

25–30 starter?

Förra säsongens målvaktskomet Jordan Binnington är numera uttalad målvaktsetta i St. Louis. Om allt går som planerat utmanas han i fortsättningen av 25-årige Ville Husso.

– Vi har höga förväntningar på Husso och han har förtjänat chansen att konkurrera om en NHL-plats, sa klubbchefen Armstrong.

Ville Husso fick fira mästerskapet med lagkamraterna trots att han inte spelade några matcher.
Bildtext Ville Husso fick förra sommaren fira mästerskapet med lagkamraterna trots att han inte spelade några matcher.
Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire/All Over Press

HIFK-produkten tecknade i januari ett tvåårigt envägskontrakt med St. Louis som garanterar Husso 750 000 dollar per säsong.

– Vi räknar med att han startar i 25–30 matcher. Våra scouter och målvaktstränare har gett tummen upp. Men det är upp till honom själv. Jag hoppas att han tar vara på möjligheten och gör vad vi tror att han kan göra, sa Armstrong till The Athletic.

Husso har i fyra år fått vänta på sin NHL-debut. I farmarligan AHL har han tidigare konkurrerat med 27-åringen Binnington. Husso var skadad då St. Louis i januari 2019 gick på knäna och kallade upp Binnington från AHL. För Binnington och St. Louis slutade den sagolika säsongen med mästerskapsfirande i juni.

NHL:s dyraste målvaktsduo

Det blev sju säsonger i St. Louis för den svajige Allen som under fyra säsonger (2015–16 till 2018–19) vaktade målet i över hälften av matcherna. Allen lyckades ändå aldrig infria de högt ställda förväntningarna och cementera sin position som en pålitlig målvaktsetta.

– Jag visste att det fanns en chans att bli bortbytt. Jag hade ändå ingen aning om vart och när, sa Allen till The Athletic.

Montreal hade löneutrymmet som krävdes för att värva Allen och har nu ligans dyraste burväkteri. Carey Price, med 10,5 miljoner i snittlön, är NHL:s bäst betalde målvakt. Han får för första gången på länge en kvalificerad avlastare i Allen som nästa år är på jakt efter ett nytt kontrakt.

Diskussion om artikeln