Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronakrisen ökar ungas behov av chattstöd på nätet

Från 2020
Person håller en mobiltelefon med båda händerna och skriver i en chat.
Bildtext Unga söker sig till Sekasin-chatten av många olika skäl, bland annat relationsproblem och ångest.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Allt fler unga som mår dåligt söker chattstöd på nätet. Chatten Sekaisin, som riktar sig till unga som vill diskutera om sina bekymmer, har haft fler chattdiskussioner i år än under hela förra året sammanlagt.

Sammanlagt 21 000 chattdiskussioner har förts i tjänsten som upprätthålls av föreningen Mieli Psykisk Hälsa Finland och Röda Korset, uppger Mieli i ett pressmeddelande.

Under perioden januari-augusti kontaktades Sekaisin-chatten över 90 000 gånger, vilket är en ökning med över 22 procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Unga söker sig till Sekasin-chatten av många olika skäl, bland annat relationsproblem och ångest. Allt fler unga som söker hjälp har självdestruktiva tankar, enligt Satu Sutelainen som är chef för krisarbete på nätet på Mieli.

Kaksi naista
Bildtext Många vill ha lösningar på sina relationsproblem.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Stort behov under våren

Coronakrisen och dess effekter har ökat efterfrågan på samtalsstöd, enligt Mieli.

- Våren var en mycket exceptionell tid för alla. Många tjänster för ungdomar var tvungna att avbrytas, vilket ytterligare ökade behovet av webbaserad hjälp, säger Sutelainen.

Cirka 300 yrkeskunniga och 250 frivilliga har utbildats under våren för att finnas till för det ökade antalet ungdomar som söker hjälp.

Sekasin-chatten är gratis, men erbjuder samtalsstöd endast på finska.

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp på svenska.

Diskussion om artikeln