Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En ny digital tidning vill fylla luckan efter Hangötidningen: Vår modell kan bli ett nytt sätt för lokala medier att klara sig

Från 2020
man i blåvitrandig skjorta skrattar
Bildtext Företagare Tomi Lehto är glad över att kunna erbjuda såväl Hangöbor, fritidsgäster som turister en ny lokal publikation.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Hangö får en ny lokaltidning som utkommer på nätet. Till en början ges tidningen ut enbart på finska, men i planerna finns också svenskt material.

Företagaren Tomi Lehto presenterade den nya tidningen på Hangöföretagarnas frukostmöte på torsdagsmorgonen (3.9).

Hanko Nyt blir en digital lokaltidning som riktar sig till Hangöbor, deltidsboende i staden och turister som besöker Hangö. Målet är att nå en tredjedel av Hangöborna.

Vi är inte en reklamtidning, vi är en nyhetstidning

- Det finns många berättelser och det händer mycket i Hangö. Vi vill att tidningen görs enligt journalistiska principer. Det är viktigt för oss. Vi ska ta upp aktuella ämnen, om det så rör arbetslivet eller politik, säger Tomi Lehto.

Behöver Hangö en egen lokaltidning?

- Ja det behöver vi. Absolut. Att en 130-årig tidning som erbjudit nyheter på finska läggs ned var en sorglig nyhet för många Hangöbor, säger Lehto.

Därför är lanseringen av Hanko Nyt en glädjenyhet konstaterar han.

sista numret av Hangötidningen
Bildtext Tvåspråkiga Hangötidningen kom ut med sitt sista nummer den 3.9.2020.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Chefredaktör för Hanko Nyt är Paavo Rantalainen. Förutom honom ska tidningen också anlita frilansare.

Till grundarna hör också företagarna Harry Santamäki och Tomi Lehto.

- Min roll är att sköta tidningens försäljning och marknadsföring. Jag samarbetar med företagare, säger Lehto.

Han berättar att tidningen togs väl emot av företagarna på frukostmötet. Men det innebär inte att Hanko Nyt ska fokusera på reklam.

- Vi är inte en reklamtidning, vi är en nyhetstidning.

Tidningen kommer till en början ut på finska

Officiellt lanseras Hanko Nyt på fredag (4.9), dagen efter att tvåspråkiga Hangötidningen gått i graven. Kvar finns Västra Nyland som ska bevaka Hangö, men bara på svenska.

Men trots att den nya tidningen inleder sitt liv helt på finska, ska den i framtiden också ha svenskspråkigt material.

På frågan om Hanko Nyt kan fylla det hål som Hangötidningen lämnade efter sig, tvekar Tomi Lehto först. Men sedan svarar han jakande.

- Vi gör inte nödvändigtvis allt på samma vis som Hangötidningen. Där var alla nyheter på två språk. Vår tyngdpunkt ligger nu på det finska eftersom den finska tidningen lades ner, säger Tomi Lehto.

Nya digitala lösningar för en svår marknad

Tidningen ska vara digital. Det blir för dyrt att trycka en papperstidning, säger Tomi Lehto.

- Vi skapar något nytt. Våra tekniska lösningar kan bli en modell som kan bli ett nytt sätt för lokala medier att klara sig på annat håll också, säger Lehto.

Han hoppas att Hanko Nyt kan hitta ett koncept för att göra en lokaltidning lönsam.

- Det nya är sättet på vilket vi förenar företag, företagare, Hangöbor och deltidsboende. Vi skapar en egen kommunikationskanal för dem där det finns nyheter som intresserar dem, säger Tomi Lehto.

Det är grundarna som finansierar den nya tidningen. Medarbetarna kommer att få lön för sitt jobb. Grundarna räknar inte med att i början kunna lyfta lön.

Diskussion om artikeln