Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omfattande avbrott i Nordeas och OP:s banktjänster under helgen - varken betalkort eller nättjänster kommer att fungera

Från 2020
Uppdaterad 04.09.2020 16:34.
Nordeas nätbank i mobil.
Bildtext Nordea uppmanar sina kunder att förbereda sig för avbrottet genom att exempelvis lyfta kontanter i förväg. Bildsättningsbild.
Bild: All Over Press

Nordeas banktjänster kommer att drabbas av två omfattande avbrott den närmaste tiden. Också OP-banken meddelar om avbrott i banktjänster och betalningar från och med på fredag.

Under serviceavbrotten kan man inte ta ut kontanter med Nordeas och OP:s kort eller använda bankernas identifieringskoder. Nät- och mobilbankerna är också ur bruk under avbrottet.

Nordea meddelar att hela kundtjänsten ligger nere från klockan 04 natten till söndagen.

Avbrottet varar för kortens del till klockan 14 på söndag. Nätbanken och andra tjänster ska fungera igen klockan 17 på söndagen.

Senare i höst, i oktober, sker ett längre avbrott under veckoslutet 23-25.10.

Nordea uppmanar sina kunder att förbereda sig för avbrottet genom att lyfta kontanter och göra bankärenden vid andra tidpunkter.

Varken kort eller nätbankskoder fungerar

Under avbrottet går det inte att göra insättningar eller uttag vid bankautomater. Kortbetalningarna ligger nere, likaså betalningar via mobilapplikationer och nätbanken.

Avbrottet berör bland annat Nordea Finans betalkort, Stockmann Mastercard och Finnair Plus Mastercard.

Nätbanken ligger nere och det är också omöjligt att identifiera sig med Nordeas koder i andra leverantörers tjänster.

Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.
Bildtext Kortbetalningar fungerar inte
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nordeas datasystem uppdateras

Serviceavbrottet påverkar också Nordeas telefontjänst för privatkunder. Under avbrottet kan privata bankärenden inte skötas i kundtjänsten eftersom kunden inte kan identifiera sig i tjänsten med sina bankkoder.

Resenärer med Nordeakort uppmanas att betala hotellräkningar och annat redan på lördag.

Avbrottet beror på ändringar som genomförs i Nordeas datasystem. Ändringar ska testas vilket tar tid. Syftet med projektet är enligt Nordea att höja kvaliteten och förbättra riskhanteringen på tjänsterna.

Också OP stänger ner

Av ett sammanträffande råkar också OP ha avbrott i deras nättjänster och betalningar under helgen.

OP säger för sin del att avbrotten i nättjänsterna hos dem beror på underhåll av datasystemen. Avbrotten infaller mellan fredag den 4 och 6 september. Delvis förnyas systemen för att förbättra kundservicen.

Från och med fredag kväll klockan 19 är bland annat försäkrings- och låneansökningstjänsterna ur bruk fram tills lördag klockan 18.

Ett andra avbrott börjar på lördag kväll klockan 22. Då omfattas så gott som alla nättjänster och kortbetalningarnas debitfunktioner av avbrottet som pågår tills på söndag klockan 10. Under den tiden går det inte heller att göra kontantuttag från ett OP-konto.

– Betalkortens kreditfunktion fungerar under avbrottet, påminner OP:s teknik- och utvecklingschef Juho Malmberg.


Läs mer om avbrotten på respektive banks webbplats.

OP informerar här.
Nordea informerar här

Artikeln uppdaterades på torsdag 3.9 klockan 15.40 med uppgifter om avbrotten i OP:s banktjänster under helgen. En andra uppdatering skedde på fredag 4.9 med kompletterande uppgifter om OP:s avbrott efter en intervju med Juho Malmberg.

Diskussion om artikeln