Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IFK Mariehamn lånar Saku Ylätupa – AIK:s sportchef: "Han behöver speltid för att förbättra sin konkurrenssituation"

Från 2020
Saku Ylätupa i AIK:s tröja.
Bildtext Saku Ylätupa i AIK:s tröja.
Bild: Magnus Liljegren / Stella Pictures / All Over Press

Fotbollsspelaren Saku Ylätupa har haft svårt att platsa i allsvenska AIK. Därför lånas han nu ut till IFK Mariehamn i fotbollsligan som han ska representera under den resterande delen av säsongen.

Både IFK Mariehamn och AIK rapporterar om lånet på sina webbplatser. IFK:s klubbchef Peter Mattsson är belåten.

– Detta är en perfekt lösning för både oss och AIK. Jag är mycket nöjd med att vi nu har lyckats knyta Saku till oss.

AIK:s sportchef Henrik Jurelius beskriver situationen ur sin synvinkel.

– Vi har gemensamt kommit fram till att det bästa för Sakus utveckling är att hitta en miljö där större möjligheter till speltid finns än vad som är fallet just nu i AIK, då han behöver speltid för att förbättra sin konkurrenssituation.

AIK i kris

Säsongen 2020 har inte varit särskilt lyckad för AIK och Saku Ylätupa. Storklubben ligger på 13:e plats i allsvenskan, endast en poäng före Helsingborg på kvalplats.

I inledningen av säsongen var Ylätupa en spelare för startelvan och han fick spela i AIK:s sju första allsvenska matcher. Sedan blev det tre matcher på avbytarbänken och därefter åtta matcher på läktaren.

AIK bytte chefstränare i slutet av juli då Rikard Norling fick gå och Bartosz Grzelak tog över. Av allt att döma föll Ylätupa inte den nya tränaren i smaken och därför placerades han i frysboxen.

Landslagsdebuterade i Qatar

Den 21-årige Ylätupa, som IFK ser som en offensiv mittfältare eller anfallare, värvades i början av 2019 av AIK från Ajax. Strax därefter fick Ylätupa debutera i A-landslaget då han spelade två landskamper under samlingen i Qatar.

Ylätupa spelade 2016 sina första seniormatcher med HJK och ett år senare imponerade han i RoPS tröja. Sommaren 2017 värvades Ylätupa till holländska Ajax där han fick hålla till i reserv- och juniorlagen.

IFK Mariehamn har inlett säsongen vasst. Laget har tagit 17 poäng på 12 matcher, vilket räcker till en åttondeplats. FC Honka på fjärdeplats har 19 poäng.

Ylätupa kan debutera i hemmamatchen mot FC Lahti som spelas på onsdag.