Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska politiker: "Nu behövs det en respons från Europa gällande förgiftningen av Navalnyj" - handeln med gas i blickpunkten

Från 2020
Uppdaterad 03.09.2020 17:36.
Angela Merkel på väg att kommentera förgiftningen av Aleksej Navalnyj. Berlin 2.9.2020.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg att kommentera förgiftningen av Aleksej Navalnyj. Berlin 2.9.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu behövs det en respons från Europa på det som skedde med oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i Ryssland, och den responsen kan innefatta gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön, säger politiker och diplomater i Tyskland.

Kremlkritikern Aleksej Navalnyj är svårt sjuk och ligger i koma i Berlin efter att ha förgiftats. I går kom det besked från ett tyskt laboratorium om att Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok.

Enligt den tyska regeringen visar laboratorieresultatet att Navalnyj "utan tvivel" blev förgiftad.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att hon förväntar sig att Moskva deltar i försöken att reda ut vad som skett.

I dag upprepade Merkel samma ståndpunkt.

Också en talesman för den brittiska premiärministern Boris Johnson sade i dag att det finns en rad allvarliga frågor som Ryssland måste besvara, och att det måste förklaras vad som hände med Navalnyj.

Merkel har också sagt att Tyskland kommer att konsultera övriga Natoländer och tillsammans med dem planera en respons.

Merkel diskuterade frågan i dag med Sveriges statsminister Stefan Löfven. De var överens om att konsekvenserna är kopplade till Rysslands vilja att hjälpa till med att utreda fallet.

Nya sanktioner mot Ryssland?

Det kan bli aktuellt för väst att rikta nya sanktioner mot Ryssland.

- Det måste komma en reaktion från Europa, sa den tyska politikern Norbert Röttgen, i en radiointervju i dag. Han svarade på en fråga om det blir ett stopp på arbetet med Nord Stream 2-gasledningen från Ryssland till Tyskland.

- Vi måste bedriva en hård politik, och vi måste svara på det enda språk [Rysslands president Vladimir] Putin förstår - och det är försäljning av gas, sade Röttgen. Han tillhör det styrande konservativa partiet CDU - det vill säga samma parti som Merkel.

Också andra tyska politiker talar nu om behovet av en gemensam klar signal från EU och Nato. Mildare metoder - som att utvisa ambassadörer - anses inte räcka till i det här fallet.

Nord Stream en känslig fråga

Merkel har dock inte visat tecken på att vilja röra Nord Stream-projektet. Förra veckan sa hon att bygget ska slutföras, och att hon inte tycker att det är rätt att koppla den här typens affärsverksamhet ihop med frågan om Navalnyj.

Frågan om gasledningen är annars också politiskt känslig. USA har försökt motarbeta projektet och har sett det som ett hot mot säkerheten i Europa om Tyskland gör sig mer beroende av rysk gas. Också Ukraina och Polen ogillar gasledningsplanerna.

OPCW: Det här är användning av ett förbjudet kemiskt vapen

Att förgifta en människa med giftig nervgas betraktas som användning av ett förbjudet kemiskt vapen, konstaterar den globala organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW i ett uttalande, och tillägger att en sådan anklagelse handlar om något mycket allvarligt.

EU: Svårt att tala om straff i det här skedet

- Ryssland måste göra en ingående, transparent utredning. De skyldiga måste ställas till svars, sade EU:s talesman för utrikesfrågor Peter Stano i dag. Han konstaterade också att det är svårt att tala om sanktioner då det inte är klart vem eller vilka som är skyldiga.

- Vi har sett andra människor dödas i Ryssland, och andra oppositionella röster som har tystats: Anna Politkovskaja, Sergej Magnitskij, Boris Nemtsov.

Enligt Stano var utredningarna då inte tillfredsställande.

Kreml avvisar alla Tysklands beskyllningar

Ryssland anklagar i sin tur Tyskland för bristande samarbete., och hävdar att det inte finns några bevis på att Ryssland skulle stå bakom förgiftningen av Navanyj.

Kremls talesman Dmitrij Peskov sade i dag att Ryssland nog samarbetar med Tyskland, men han avvisade samtidigt alla påståenden om rysk inblandning, och varnade andra länder för att dra förhastade slutsatser.

Peskov refererade till Navalnyj med termen "patienten i Berlin", och följde därmed en lång tradition som Putin och andra ryska ledare följer - det vill säga att vägra uttala Aleksej Navalnyjs namn.

Jag kan inte lista ut vilka personer eller instanser i Ryssland som skulle kunna gagnas av att förgifta den här personen

― Kremls talesman Dmitrij Peskov

Peskov sa att han inte kan lista ut vilka personer eller instanser i Ryssland som skulle kunna gagnas av att förgifta "den här personen".

Peskov kommenterade också Merkels uttalande, och sa att det inte finns någon orsak att diskutera sanktioner mot Ryssland.

Han påpekade också att man i Ryssland inte hade påträffat något gift hos Navalnyj då han vårdades där.

- Våra specialister - läkare och toxikologer - hittade inget gift, sa Peskov som svar på en fråga om Ryssland anser att det finns orsak att inleda en brottsutredning efter att Tyskland i går meddelat om laboratorieresultaten som visade att Navalnyj förgiftats med novitjok.

Tidningen Komersant skrev för sin del i dag att "Rysslands relationer med väst än en gång har förgiftats av novitjok" och att det är klart att EU och USA allvarligt överväger nya sanktioner. "Den stora frågan är hur långt de beslutar sig för att gå".

Pengar beslagtogs från Ljubov Sobols konto -  en advokat som står Aleksej Navalnyj nära

Källa: Reuters, Tass, AFP, AP

Diskussion om artikeln