Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerits match mot Dinamo Minsk har inhiberats – KHL informerar senare varför

Från 2020
Uppdaterad 03.09.2020 15:01.
Jokerit jublar.
Bild: All Over Press

Jokerit skulle inleda KHL-säsongen med en bortamatch mot Dinamo Minsk i Belarus. Trots protester från många håll höll klubben fast vid att åka till Minsk för att spela matchen. Precis innan flyget från Helsingfors-Vanda flygplats skulle avgå, meddelades det ändå att flyget ställts in.

Jokerits flyg från Helsingfors till Minsk skulle avgå klockan 13. Strax innan planet skulle starta meddelade Finnair till Yle Urheilu att flyget inhiberats.

Jokerit bekräftade klockan 13.19 på Twitter att matchen ställts in.

– Jokerit och Dinamo Minsk möts inte i dag i Belarus. KHL informerar senare om orsakerna till inhiberingen, förtydligade klubben strax därefter på Twitter.

Jokerits logistikchef på Helsingfors-Vanda flygplats på torsdagen.
Bildtext Jokerits logistikchef Vesa Vilkkula infann sig på Helsingfors-Vanda flygplats på torsdagen.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Iltalehtis Sasha Huttunen skrev att Dinamo Minsk inte var medvetna om beslutet på förhand och han erfar att beslutet fattades sent. Ilta-Sanomat uppgav i sin tur att Jokerits logistikchef Vesa Vilkkula ännu klockan 12.40 per telefon bekräftade att laget är på väg till Minsk.

Matchen mot Dinamo Minsk skulle starta klockan 18.10 på torsdag. På lördag ställs Jokerit mot Dinamo Riga i Lettland.

Har krävt Lukasjenkos avgång

Det var i måndags som Jokerit meddelade att de kommer att åka till Minsk för att spela KHL-premiären då Dinamo Minsk inte gått med på att flytta matchen.

Beslutet väckte hård kritik på grund av det politiska läget i Belarus.

Massiva protester har ägt rum i huvudstaden Minsk sedan presidentvalet i början av augusti. Aleksandr Lukasjenko valdes för sjätte gången till president i valet som anses vara riggat.

Demonstranterna kräver att presidenten avgår. Protesterna har pågått i över tre veckor.

Supportergruppen meddelade om bojkott i går

Statsvetaren Thomas Karv förklarade det problematiska läget för Yle Sporten på onsdagen. Enligt honom skulle Jokerits resa till Minsk ha sänt helt fel signaler och kunde ha vänts till en propagandaseger.

– Lukasjenko kan visa upp det här till supportrarna som är kvar och säga: Se, alla är inte mot oss! Nu kommer Jokerit från västerländska och liberala Finland och spelar en match, precis som om läget är helt normalt.

Hur allvarliga är övertrampen i Minsk just nu?

– Bevisligen har demonstranter dött på gatorna i Minsk, bevisligen har journalister fängslats, bevisligen har demonstranter försvunnit spårlöst. Det har bekräftats från högsta FN-nivå.

Senare på onsdagen meddelade Jokerits supportergrupp Eteläpääty att man bojkottar lagets kommande hemmamatcher om Jokerit åker till Minsk.

Iltalehti var först med uppgifterna om att Jokerit inte dök upp på flygplatsen och att flyget var inställt.

Diskussion om artikeln