Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Takraset i Vasa ishall nu i tingsrätten – fyra personer åtalas för vållande av personskada

Från 2020
Österbottens tingsrätt
Bildtext Österbottens tingsrätt behandlar takraset i Vasa ishall under en två dagar lång rättegång.
Bild: Yle/Roger Källman

Fyra personer står åtalade för sex fall av vållande av personskada, då Österbottens tingsrätt på torsdagsmorgonen började behandla efterspelet till det takras som inträffade mitt under en konsert i Vasa ishall för knappt tre år sedan.

I december 2017, med bara en vecka kvar till jul, inträffade raset i Vasa ishall. Ett över 200 kilogram tungt ventilationsrör lossnade från sina fästen och föll ner över publiken, mitt under den pågående rockkonserten Raskasta Joulua.

I de omedelbara uppgifterna från olyckskvällen uppgavs att sju personer skadats lindrigt. Sex av dem fick ändå såpass stora skador att de står som målsägande i den nu pågående rättegången.

Bland skadorna - som till fullo har bekräftats och bestyrkts av läkare - finns flera hjärnskakningar, hjärnskador, benbrott i nackkotorna, öppna sår, smärta och värk. Bland målsägande finns också flera fall av bestående skador, såsom nedsatt rörlighet och långvariga stressreaktioner. Flera av målsägandena har behövt sjukskriva sig i återkommande perioder.

Åklagaren pekar på oaktsamhet

Åklagaren yrkar på bötesstraff för de fyra åtalade och pekar på oaktsamhet som huvudsaklig orsak till att olyckan kunde ske.

Den ena åtalade är chefen för ishallen. Det låg på hans ansvar att se till att reparations- och underhållsarbeten han beställde genomfördes med tillräckliga anvisningar och med ett gott resultat.

Några år före olyckan gjordes nämligen mindre renoveringsarbeten i ishallen och då ingick ett moment där det stora ventilationsröret skulle förkortas och fästas i taket på nytt. De tre övriga som åtalas jobbade alla för det företag som anlitades för arbetet. En av dem var arbetsledare och de två övriga utförde det praktiska arbetet.

Åklagarens åsikt är att samtliga har fallerat i sitt uppdrag att se till att arbetet blev fullgott planerat och genomfört. Åklagaren yrkar på att ishallens chef straffas med 75 dagsböter, de övriga med 65 eller 45 dagsböter.

Bestrider åtalet

Enligt uppgifter i Vasabladet bestrider alla fyra åtalade åtalet och bestrider till stora delar även de skador som målsägandena fick.

Bland de åtalade finns enligt tidningen olika uppfattning om huruvida ventilationsröret satt löst före olyckan eller inte och vems ansvaret i så fall var.

Rättegången avslutas imorgon.