Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Distansarbetet kan tära på den mentala hälsan – Anders Östergård: "Plötsligt kom väggen emot"

Från 2020
Anders Östergård, direktör för Södra Österbottens NTM-central.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Varje dag i 30 år har Anders Östergård gått till kontoret, fram till i mars då han som så många andra började jobba hemifrån. Det blev en stor omställning att inte längre hela tiden ha kollegerna runt sig.

Han berättar hur han har druckit kaffe med kollegerna och talat om annat än det som har med jobbet att göra.

- Plötsligt sitter jag i min källare, vid ett skrivbord med en dator och har bara teams- och skypemöten. Så, i ett skede, efter två månader, kom väggen emot.

Somnade under möte

Östergård beskriver hur han blev så trött på eftermiddagen att han kunde somna mitt i ett distansmöte.

- Vanligtvis sitter jag uppe och titta på tv till midnatt och nu gick jag och lade mig vid nio-tio tiden. Jag var så trött att ögonen bara föll ihop.

Efter en grundlig läkarundersökning och många blodprov kunde läkaren konstatera att Östergård inte led av någon fysisk sjukdom.

- Läkaren frågade om det har hänt något i min livssituation. Då sa jag att jag mår lite dåligt av att sitta i källaren utan att träffa människor. Då sa läkaren att det är en stressreaktion på att min livssituation har ändrats.

Läkaren sa att det skulle bli bättre och att Östergård kommer att vänja sig.

- Nu har jag varit hemma ett halvt år och nu börjar jag vänja mig att sitta i källaren och inte träffa någon.

Vi är vana att vara en del av en gemenskap

Behöver social stimulans

Enligt arbetshälsovårdspsykolog Åsa Svels är Östergård inte ensam om att må mentalt dåligt av distansarbetet. Hon säger att vi människor är sociala varelser som behöver social stimulans.

- Vi är vana att vara en del av en gemenskap och det här är en av hotbilderna när det gäller distansjobb. Det sociala sammanhanget blir annorlunda och man kan lättare känna sig utanför.

Svels nämner också de spontana mötena vid till exempel kaffekokaren eller kopieringsmaskinen.

- Sådana tillfällen där man kan få hjälp och stöd uteblir.

Att de sociala kontakterna har blivit färre kan enligt Svels märkas på att folk blir passiva.

- Vi måste själv ta mera ansvar för att vi får de socialbehoven tillfredsställda.

Jobbat länge på distans

Ett företag där många fortfarande jobbar hemifrån är Citec, med kontor både i bland annat Vasa och Jakobstad.

Personaldirektör Annika Wallin berättar att deras personal mår bra.

- Vi har ett globalt sätt att jobba, som vi har haft under många år, att vi har jobbat med virtuella projektteam och vi har ofta haft videomöten. På det sättet har det inte varit ett så stort kliv här i Europa.

Wallin uppskattar att mellan 25 och 30 procent av de anställda är på kontoret nu, i våras var det enligt Wallin bara enstaka personer på kontoret.

- Vi har haft en sådan princip att de som har velat komma tillbaka till kontoret har kunnat göra det. Vi har hela tiden monitorerat att det är säkert, att det inte är så många så att de sitter för nära varandra. De som till exempel har problem med ergonomin eller problem att koncentrera sig har fått komma till kontoret.

Varningsklockor

Arbetshälsovårdspsykolog Åsa Svels berättar att man också själv kan vara uppmärksam på hur man mår.

- Varningsklockor som man kan ge akt på är om man börjar dra sig undan, om man märker att dygnsrytmen blir oregelbunden, man har svårt att sova eller tappar aptiten.

Om man märker att man håller på att bli deprimerad ska man söka hjälp.

- Man kan också försöka ta sig ut, se till att man har en normal vardag med regelbunden rytm och rutin. Att man kommer ihåg att stiga upp på morgonen, tar sig ur sängen, äter regelbundet och kommer ut i friska luften.

Från att i våras koncentrerat sig på personalens säkerhet gick man i somras på Citec över till att fundera på ergonomin på hemmakontoren och nu i höst har man börjar se på personalens psykiska hälsa.

- I och med att den här pandemin fortsätter och det kan upplevas jobbigt så försöker vi på flera sätt jobba med det mentala välmåendet. Vi har till exempel regelbundna infosessioner för våra förmän där vi bland annat behandlar ledarskapet och hur man ska hantera sitt team på distans, finnas där och identifiera mentalt illamående bland de anställda.

Jag har 2500 LP-skivor i källaren

Mår bättre nu

Östergård berättar att han mår mycket bättre nu. Av en psykolog på företagshälsovården fick han rådet att gå ut och promenera en stund på dagen.

Åtminstone hela september ska Östergård fortsätta att jobba hemifrån, även om hans arbetsgivare har meddelat att han kan komma tillbaka och för att hålla avståndet används bara hälften av arbetspunkterna.

- Jag har 2500 LP-skivor i källaren, så mellan mötena kan jag lyssna på musik. Det kan jag inte göra på kontoret.

Diskussion om artikeln