Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Belarusier i Finland: "Demonstrationerna gör mig stolt över mitt folk"

Från 2020
En kvinna med blont hår står vid åstranden och tittar rakt in i kameran.
Bildtext Belarusiern Anna Glazkova följer med situationen i hemlandet med oro.
Bild: Maj Lundström / Yle

Demonstrationer har pågått i Belarus sedan det omstridda presidentvalet den 9 augusti. President Aleksandr Lukasjenko anklagas för valfusk, och har svarat på demonstrationerna med hård hand.

Anna Glazkova är ursprungligen från Belarus, men lämnade landet för ungefär 10 år sedan. Hon har sedan dess bott i Sverige, Litauen, och de senaste två åren har hon bott i Finland.

Glazkova följer nu oroligt med situationen i hemlandet, och säger att situationen väcker mycket känslor.

- Det här väcker mycket rädsla och ilska. Man känner sig maktlös över situationen. Det är farligt att vara i landet just nu, till och med att gå till affären, att gå ut med hunden, eller att sitta på en bänk kan vara farligt. Du vet inte om du kommer hem igen när du går ut på gatan.

En blond kvinna står vid åstranden i Åbo och tittar bort från kameran.
Bildtext Anna Glazkova är orolig för sina anhöriga i Belarus.
Bild: Maj Lundström / Yle

Glazkova har många anhöriga i Belarus. Hennes föräldrar och syster bor i landet, och även hennes man och son är i landet för att hälsa på släktingar när vi gör intervjun. Hennes man och son åkte till Belarus bara några dagar innan presidentvalet.

- Vi kunde aldrig ha trott att det skulle bli så här, att det skulle bli så farligt att vara i landet. Jag är jätteorolig för vad som ska hända med min familj. Mina föräldrar har också varit och protesterat efter valet, men som tur var klarade de sig utan problem.

Glazkova har diskuterar situationen i hemlandet med släkt och vänner, och får uppdateringar från Belarus via den krypterade meddelandetjänsten Telegram. Just nu fungerar det bra att få kontakt med folk i landet.

- Efter valet stängde Lukasjenko ner nätet i tre dagar, och då kunde jag bara ringa mina föräldrar till deras fasta telefon. Nu när nätet fungerar igen går det bra att hålla kontakt via Facebook och Telegram.

Demonstration i Minsk 23.8.2020
Bildtext Demonstrationerna är de största som landet har sett undet Lukasjenkos 26 år vid makten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Att följa med nyheterna har ändå varit tungt för Glazkova.

- Jag försöker att titta på nyheterna lite mindre nu, för det är jättejobbigt för mig att se vad som pågår i landet.

Glazkova har tidigare representerat Belarus i rytmisk gymnastik, och hon har till exempel vunnit silver vid OS i Sydney år 2000. Idag säger hon att det inte skulle kännas bra att representera landet.

- I dag skulle jag nog känna skam över att representera Belarus. Det är hemskt det som händer i landet, och hela världen ser på.

"Jag hoppas folket vinner"

Glazkova säger att de stora demonstrationerna har överraskat henne.

Det gör mig stolt över mitt folk. De fortsätter att protestera trots att de riskerar sina liv. Men de gör det för en bättre framtid för sitt land och sina barn.

Anledningen att folket demonstrerar efter just det här valet tror Glazkova beror på att det tidigare har varit svårt att bevisa att det har förekommit valfusk.

- Den här gången har man organiserat ett forum på internet där folk har kunnat fotografera sina röster, för att visa vilket det riktiga resultaten i valet är. Det var därför Lukasjenko stängde ner internet i några dagar efter valet. Tidigare har det varit svårt bevisa att valresultatet har varit falskt.

Glazkova säger att hon inte vet hur situationen i Belarus kommer att sluta.

- Det är jättesvårt att säga, men jag hoppas att folket vinner. Jag vet inte hur det skulle gå till, men jag hoppas det händer.

Diskussion om artikeln