Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor besvikelse i landslaget efter noll avslut på mål – Tim Sparv kritisk till klena anfallsinsatsen mot Wales: ”För många enkla fel”

Från 2020
Finland deppar efter förlusten mot Wales.
Bildtext Tungt, tungt, tungt ... Finlands start i Nations League blev ingen munter historia.
Bild: Lehtikuva

En ordentlig målchans. Då handlade mycket om landslagets obefintliga farlighet i anfallsspelet. ”Jag är väldigt besviken. Vi skapar för lite”, säger Tim Sparv.

Nations League-premiären mellan Finland och Wales blev ingen klang- och jubelföreställning. Totalt ett registrerat avslut på mål i matchen säger allt.

Finland öppnade inte sin tid på renoverade Olympiastadion med champagnefotboll – snarare fattigmansfotboll.

– Vi skapar för lite framåt. Vi gör för många enkla fel i speluppbyggnaden och det märks kanske att många saknar matchtempot i kroppen, säger Tim Sparv.

Finland – där Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo förde en anonym tillvaro i anfallet – hade ett riktigt farligt läge. I början av andra halvlek borde Leo Väisänen ha gjort sitt första landslagsmål i karriären, men han prickade stolpen från nära håll.

– Känslan i omklädningsrummet bland spelarna var besvikelse. Det berättar mycket om hur stor lagets vilja är. Det fanns mer att ta poängmässigt, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

– Det är givet att vi hoppas på fler lägen framåt. Båda lagen spelade tajt i defensiven och målchanserna lyste med sin frånvaro.

”Inte starten vi ville ha”

Om det är något som Finland får klart godkänt för efter 0–1-förlusten är det jobbet hemåt.

– Det här var inte den starten som vi ville ha i Nations League, men det fanns en del positivt i försvarsspelet. En del bra, en del dåligt och vi gör det bättre på Irland, säger Lukas Hradecky.

– I stora delar av matchen försvarar vi oss bra. Alla gör jobbet och vi är kompakta … men jag är väldigt besviken över att vi inte vann i dag. Det är aldrig kul att förlora, säger Sparv.

Sparv byttes ut efter ungefär 75 minuter. Han har inte spelat så länge i en match sedan mitten av februari. Sparv blandade och gav – spred en del bollar i passningsspelet och styrde hela laget som en lagkapten.

– Mitt eget spel kändes helt okej med tanke på att det var min första riktiga match på ett bra tag. Jag kommer ihåg ett par missade passningar

Giggs blev förvånad

Kanerva ställdes också till svars för att han valde att spela med en trebackslinje. Med ett stort undantag – Kieffer Moores fullträff – tycker förbundskaptenen att det fungerade rätt bra.

– Vi försvarade ett läge illa och det avgjorde. Då läste Ilmari Niskanen situationen fel och motståndaren sprang in i ytan bakom honom.

– Vi klarade ändå av att eliminera Wales styrkor och försvarsspelet är jag riktigt nöjd med.

Enligt Kanerva var det ingen blixt från klar himmel som fick honom att frångå fyrbackslinjen.

– De har en stor targetspelare, snabba kantspelare som vill in i planen och djupledshot från mittfältet. Vi ville säkra upp och det fungerade bra.

Wales förbundskapten Ryan Giggs medger att Finlands uppställning förvånade lite.

– Vi trodde på 4–4–2, men vi anpassade oss ganska snabbt. Det var en tuff match, de har fler spelare i matchform. Jag är väldigt nöjd med att starta Nations League med full pott.

Diskussion om artikeln