Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

När Centern väljer ordförande kan det spela en roll att man är en bullbakande husmor

Från 2020
Annika Saarikko och Katri Kulmuni, med Ingemo Lindroos kommentarsstämpel
Bildtext Katri Kulmuni och Annika Saarikko är ideologiskt väldigt lika. Många vill ge Kulmuni en andra chans, men Saarikko har plockat image-poäng, skriver Ingemo Lindroos.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Bullbakande på röd mjölk och riktigt smör kan bli politik i ett parti som Centern, där husmorsanda går hem på fältet. Saarikko och Kulmuni är väldigt lika varandra ideologiskt och därför blir intrycket det viktigaste i ordförandevalet, skriver Ingemo Lindroos, politisk reporter på Svenska Yle.

Inför ordförandevalet i Centern på lördag är Annika Saarikko favorit inom toppskiktet i Centern. I en enkät som Yle uutiset publicerade för en vecka sedan stöder 47 procent av de tillfrågade Saarikko, medan 33 procent stöder Kulmuni. Petri Honkonen stöds av 10 procent och Ilkka Tiainen av 1 procent.

Enkäten är riktgivande, eftersom enbart 109 personer har svarat av de tillfrågade, som sitter i partiets ledning. Det vill säga partistyrelsen, fullmäktige och riksdagsgruppen. På kongressen kommer över 2000 personer att rösta.

När Centern samlas till kongress är det alltså ett spännande läge, även om Saarikko onekligen har fått ett visst skimmer av vinnarkandidat.

Inför valet kan man med fog fråga sig vad den rådande linjen i partiet är i förhållande till utmanaren Saarikkos linje. Bägge huvudkandidater är unga i politiken och förhållandevis liberala. Båda har ministererfarenhet och åsikterna ligger nära varandra.

Det handlar snarare om sättet att föra politik på, om kommunikation och intryck i förhållande till regeringskollegorna och väljarna. Det handlar också om den roll som kandidaterna har fått i medierna.

Katri Kulmuni är gärna en "landsplåga", bara Centerns röst blir hörd

Centerns problem kan inte skyllas enbart på ordföranden. Katri Kulmuni tillträdde vid en tidpunkt som är kämpig för partiet. I september ifjol följde två tunga faktum med i bagaget: en ordentlig förlust i riksdagsvalet och ett nytt regeringssamarbete med de rödgröna.

Socialdemokraterna under Sanna Marin ligger längre till vänster än i tidigare rödmylleregeringar. Finlands ekonomi är i kris och folket börjar bli coronatrött när uppsägningarna och fabriksstängningarna kommer tätare. Inom regeringen finns olika åsikter om reserestriktioner i förhållande till företagens möjligheter. Hela centerfältet diskuterar grundfrågan: Hur mycket inflytande har Centern på regeringens beslut?

Stödet för Centern har gått mera ner under Sipilä än under Kulmuni

Stödet för Centern har gått neråt ända sedan valet år 2015. När Kulmuni valdes i september hade stödet rasat med 10 procentenheter under Sipiläs period som ordförande. Efter valet av Kulmuni har tappet varit mindre - det handlar om 1,5 procentenheter under ett år, som hon varit ordförande.

Kulmunis period vid makten har varit knepig. Spelet kring Antti Rinnes avgång som statsminister, som berodde på att Centern förlorade förtroendet för honom, såg inte vackert ut i offentligheten. I politiken kan det löna sig att inte arbeta för att hitta fel hos andra, när alternativet är att ligga lågt och fokusera på den egna politiken.

Därtill kom skandalen kring konsultarvodet till kommunikationsbyrån Tekir. Kulmuni hade fått pr-utbildning som ordförande för partiet, inte som finansminister. Finansministeriet hade betalat, och även om det enligt debatten som följde snarare handlade om medarbetarnas misstag, så såg sig Kulmuni tvungen att avgå som finansminister.

Många vill ge Kulmuni en andra chans, men räcker det?

Under ordförandekampen har Kulmuni fått rollen av underdog. När man känner att mattan håller på att dras undan en, så är det svårt att ge ett avslappnat intryck och förmedla trygghet.

Trots det finns det många i partiet som vill ge Kulmuni en andra chans. Hon driver hårt på landsbygdens sak och säger att hon är stolt över att vara en "landsplåga", om det betyder att Centern får gehör för sin politik. En 32-åring kan inte ges så här lite tid att visa vad hon går för heter det, bland annat i svaren på Yles enkät. Andra kanske anser att Kulmuni hade klarat sig bättre om hon inte hade eftersträvat toppen i partiet i ett så tidigt skede av sin karriär.

Därtill har hon vågat sig in på sannfinländsk mark, som kan vara ett riskabelt drag. I en pamflett lyfter hon fram problem med integration och invandring. I en debatt som hölls i måndags tog de andra Centerkandidaterna avstånd till ett tankesätt som utgår från problem som kriminalitet och drogberoende.

Saarikko hade det jobbigaste ministeransvaret, tog paus och kom igen

Det sägs att det politiska minnet är kort och det gynnar Annika Saarikko. Vem minns nu längre att Saarikko var omsorgsminister i den förra regeringen och hade ansvar för långköraren vård och landskapsreformen?

Sipilä-regeringens och Centerns främsta projekt stötte på patrull otaliga gånger i riksdagen. Riksdagen anklagade regeringen för bristfällig lagberedning, grundlagsproblemen var många och landskapsvalet sköts framåt upprepade gånger. Till slut föll hela reformen och det bidrog till Centerns förlust i riksdagsvalet.

Saarikko fick en välbehövlig paus från politiken i och med att hon fick sitt andra barn för ett år sedan. Hon hade inte tänkt bege sig in i ordförandekampen, förrän flera centeraktiva tog kontakt i våras, enligt vad hon själv har berättat i offentligheten. Sedan beslutet om att ställa upp har hon uttalat sig aktivt i dagspolitiken, poserat i damtidningar och förmedlat en nykomlings energi som säkert är välkommen i partiet.

Så här blev kanelbullar politik

Inför pressträffen där hon meddelade om beslutet att ge sig in i ordförandekampen bakade hon bullarna själv. De gjordes på röd mjölk och smör i gammal husmorsanda som ska vädja till Centerfältet. På så sätt kom det sig att också bullar blev politik.

Saarikko känner att hon har ett brett stöd och det syns i ett avslappnat intryck som hon ger i debatterna. Medan Kulmuni har gått hårdare fram vad gäller vissa frågor som är viktiga för Centern, säger Saarikko att hon vill göra kompromisser.

Det sägs att kvinnliga politiker måste le oftare för att ge ett sympatiskt intryck. På den punkten har Saarikko en fördel, eftersom hon använder det i kroppsspråk och repliker. Eftersom kandidaterna är ideologiskt lika, kompetenta och erfarna, så kan det i slutändan ha en betydelse att man står i sin trädgård på landet med bullarna i korgen.

Diskussion om artikeln