Analys: Petteri Orpo har ett starkt mandat att leda Samlingspartiet - men i kommunalvalet behöver han en seger
Petteri Orpo har fortfarande ett starkt mandat att leda Samlingspartiet, men om segern uteblir i vårens kommunalval är han i blåsväder. Partiets välbekanta honnörsord ska nu kompletteras med formuleringar om hållbar utveckling, skriver Svenska Yles politiska reporter Thomas von Boguslawski.
Efter att ha blivit omvald utan motkandidater vid partikongressen i Björneborg var Petteri Orpo stridslysten då han höll sitt linjetal. Regeringen strör pengar omkring sig, men av sysselsättningsåtgärderna blir det ingenting, dundrade Orpo.
Regeringen borde nu göra allt för att trygga jobben och lindra effekterna av coronakrisen, utan att höja skatterna, fortsatte han.
Orpo försäkrade att Samlingspartiet har effektiva motmedel: först och främst en plan för att minska statens skuldbörda och reformer som kan skapa 120 000 nya jobb på sikt.
"Hållbart" åtgärdsprogram
Av stämningen och reaktionerna på partikongressen att döma har Samlingspartiet nu hittat oppositionsväxeln. Det var säkert många som tyckte sig känna igen den tidigare finansministern Orpo i talarstolen. Tillväxt, jobb, konkurrenskraft och budgetdisciplin är välbekanta honnörsord för Samlingspartiet.
Men det nya politiska åtgärdsprogram som partikongressen godkände bygger på nya honnörsord: ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar utveckling. Enligt programmet ska Samlingspartiet verka för hållbar tillväxt, välfungerande, livskraftiga städer, ett internationellt Finland som öppnar sig mot världen, och högklassig utbildning.
Hur programmet ska omsättas i praktiken borde klarna senast till vårens kommunalval, då Samlingspartiet siktar på att upprepa valsegern från 2017.
Visst höjer man lite på ögonbrynen då man ögnar igenom programmet: Samlingspartiet vill alltså nu satsa på högklassig utbildning, efter de nedskärningar som man godkände i regeringen Sipilä för bara några år sedan?
Hållbar tillväxt, livskraftiga städer med fungerande trafik och ett brett kulturutbud låter ju också välkommet. Dessutom vill Samlingspartiet sätta punkt för torvförbränningen senast år 2032. Här försöker man alldeles tydligt locka blågröna väljare, som anser att regeringens rödgröna klimatpolitik är felriktad.
Petteri Orpo försäkrade att han delar sin dotters oro för klimatförändringen och dess följder, både globalt och för finländskt vidkommande. Samlingspartiet vill ändå inte stoppa klimatkrisen genom förbud eller begränsningar, utan genom att se krisen som en möjlighet: Finland borde sträva efter att bli världsledande inom utsläppsfri teknologi.
Det låter i sin tur som en målsättning som både de Gröna, Centern, Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet kunde ha i sina partiprogram.
Fokus på EU och Nato
Petteri Orpo upprepade också att Finland inte får vända sig inåt, inte ens under den pågående coronakrisen. Arbetskraftsinvandring är en nödvändighet, ett välfungerande EU ligger i Finlands intresse, och partiet vill fortfarande verka för ett finländskt Nato-medlemskap.
Under partikongressen var Orpo dessutom noga med att påpeka att samlingspartisterna minsann är stolt fosterländska, men inga nationalister eller populister - som ett tydligt avståndstagande från Sannfinländarna.
Utmanarna avvaktar
Efter riksdagsvalet våren 2019 visade sonderingar bland partifolket att det fanns ett missnöje med Orpo, och flera hoppades på en ny ordförandekamp. Blickarna riktades särskilt mot trion Antti Häkkänen, Elina Lepomäki och Kai Mykkänen, som alla hade fått fler röster i valet än Orpo.
Orpo återvaldes ändå enhälligt vid partikongressen. Alla eventuella utmanare verkade ha insett att en ordförandekamp kanske inte skulle gagna partiet i det här läget. Centerns kräftgång och snabba ordförandebyten har inte passerat obemärkt.
Petteri Orpo har därmed fortsättningsvis ett starkt mandat att leda Samlingspartiet. Antti Häkkänen, Elina Lepomäki och Anna-Kaisa Ikonen kan också koncentrera sig på sina viceordförandeuppdrag inför valrörelsen.
Men om segern i vårens kommunalval uteblir, då är Petteri Orpo i blåsväder.