Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högt pris på guld under coronapandemin: "Många väljer guld när de inte vet vad de ska investera i"

Från 2020
Uppdaterad 11.09.2020 16:13.
Guld som smälts ned och återvunnits av guldsmeden Petri Efklöf.
Bildtext Att smälta ner skrotguld hör till guldsmedens arbete. Sedan skickas det vidare till putsning och återanvändning i nya smycken. Cirkeln sluts.
Bild: Annika Eklöf

Guldets pris har länge varit uppåtgående, en trend som kulminerat under coronapandemin. Många investerar i guld, men meningarna är delade om guldet som investeringsobjekt. Hurdant guldet är som material är man ändå överens om och att guldets historia är lång har sina skäl.

Guldets pris är högt - men placering i guld kan vara osäkert

7:57

– Ända sedan coronapandemin började har vi haft bråttom eller mycket bråttom, säger Niklas Sundman, vd för ädelmetallföretaget K.A.Rasmussen. Många tömmer byrålådorna och säljer gamla smycken, medan andra vill investera i guld.

Priset på guld har gått stadigt uppåt sedan finanskrisen, det nådde en peak 2013 och har sedan sicksackat för att kulminera under coronavåren. Guldet intresserar och guldruschen har varit ett faktum.

– När det är skakigt i världsekonomin söker sig allt mer pengar till guld, vilket pressar upp priset, säger Martin Paasi, sparekonom på den nordiska nätbanken Nordnet.

Han tillägger att många placerar i guld när de inte riktigt vet vad de ska investera i. Guldet upplevs som en trygg hamn då vågorna i världsekonomin går höga och räntorna är låga.

Vi som jobbar med guld bidrar till kulturhistorien

― Henrik Kihlman

Vem investerar vad?

Niklas Sundman konstaterar att köparna är institutioner, företag och privatpersoner. Särskilt i kristider lockar guldet vanliga löntagare som inte är så vana att investera i värdepapper. Placeringarna varierar mellan ett uns, alltså 31,1 gram, och ett kilo. Just nu kostar ett kilo guld ca 55 000 euro och ett uns ca 1750 euro.

Strax före coronapandemin var kilopriset 6000 euro lägre och ett uns kostade 200 euro mindre. Men priset är helt beroende av efterfrågan och kan snabbt svänga. Meningarna är delade om huruvida guld är en bra investering för privata sparare.

– En del tycker det är bra och andra att det är mindre bra, men då priset är uppe är ju nästa rörelse ner, säger Martin Paasi.

Ring av guldsmeden Petri Eklöf.
Bildtext Guldsmeden Petri Eklöf gillar utmaningar och gör helst unika guldringar med många diamanter.
Bild: Irene Sema

Reserv i guld

Hör man till dem som dras till den ädla metallen kan man samla på sig en mindre eller större privat guldreserv. Men det finns också en nationell guldreserv, som för Finlands del uppgår till 49 ton och i dagsläget är värd 2,5 miljarder euro. Guldet finns utspritt i Storbritannien, USA, Sverige, Schweiz och i Finlands bank.

– I dagens värld har guldreserven främst betydelse som en del av vår försörjningsberedskap. Om vi hamnar i en oväntad kris, om någon form av global kris slår ut valutamarknaden så kan vi köpa förnödenheter för guldreserven. Men tanken är långsökt och vår guldreserv räcker inte långt, konstaterar Martin Paasi.

Guldets kretslopp

Niklas Sundman berättar att K.A.Rasmussen köper in skrotguld för återvinning. Guldet smälts ner, raffineras och används som råvara på en fabrik som finns i Norge, där också företaget har sitt huvudkontor. Skrotguldet kommer från privatpersoner, industrin och guldsmedsaffärer, som tar tillvara allt guld som blir över då de tillverkar guldföremål.

Man kan alltid göra något nytt av gammalt guld

― Henrik Kihlman

– Guldet återvinns till hundra procent och minsta guldkorn tas tillvara, säger Henrik Kihlman, vd för Finlands guldsmedsförbund. Man kan alltid göra något nytt av gammalt guld.

Han är själv guldsmed och ser guldet som ett överlägset material. Det håller färgen, är hygieniskt och bakteriedödande, oxiderar inte och orsakar inga allergier. Och det är lätt att bearbeta.

Foto på sparekonom Martin Paasi.
Bildtext Guldets pris går inte att förutsäga, menar Martin Paasi.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Med sedan länge

Guld användes som betalningsmedel redan före vår tideräkning, och valutor har varit knutna till en viss mängd guld i centralbanken fram till efter den stora depressionen på 30-talet. Man talade om guldmyntfot. Guldsmycken och -föremål har i årtusenden varit symboler för världslig och andlig rikedom och makt.

Guld är ett tungt material men lätt att bearbeta

― Petri Eklöf

– Guld är någonting bestående, och vi som jobbar med smycken bidrar till kulturhistorien. En del av föremålen kommer sedan till våra museer där också kommande generationer har glädje av dem, säger Henrik Kihlman.

Att guld upplevts som hållbart och bestående märks i ord som solid och sold, vars ursprung går tillbaka till guldmyntet solidus i det romerska riket. Ordspråk som Allt är inte guld som glimmar, Tala är silver men tiga är guld vittnar om guldets värde i människans ögon.

Guld fascinerar

Vill man sätta guldkant på tillvaron kan man skaffa sig ett litet guldhjärta, eller kanske nånting mera praktfullt om man har resurser. Gillar man någon skarpt är den värd sin vikt i guld, och då kanske man vill skänka personen en förlovnings- eller vigselring. I guld, naturligtvis. Guld hänför köparen, men också guldsmeden.

Många tömmer byrålådorna och säljer gamla smycken

― Niklas Sundman

– Guld är ett tungt material men lätt att bearbeta. Att det är värdefullt fascinerar också, och gör det till en placering, som jag ser det. Jag gör gärna tunga smycken, för då betalar kunden också för annat än själva arbetet, säger guldsmeden Petri Eklöf.

Estetik och teknik

Eklöf blev utnämnd till Årets guldsmed 2020, en prestigefylld titel som Finlands Guldsmedsförbund beviljat i över trettio år. Sedan 2001 har han jobbat som företagare inom branschen tillsammans med sin fru Annika Eklöf.

– En smyckesmakare ska ha två egenskaper. Man ska vara tekniskt skicklig och förstå sig på det estetiska. Och teknisk skicklig blir man bara om man har möjlighet att arbeta tillräckligt mycket och ha tillräckligt krävande arbeten, säger Petri Eklöf, som själv jobbat med materialet i 25 år.

Osäkert hur det går

Smycken kan handla om känslor och minnen, och som sådana är de ovärderliga. Men hur det går med deras marknadsvärde i guld, eller guldets pris, kan ingen förutsäga.

– Ingen vet hur det kommer att gå. Nu när priset nått taket kan det gå upp eller ner, ingen kan veta med säkerhet. För guldets del baserar sig priset helt på spekulation, säger Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln