Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Stoppa bygget av gasledningen Nord Stream 2” – förgiftningen av Alexej Navalnyj satte fart på debatten i Tyskland

Från 2020
Norbert Röttgen i kostym och glasögon sitter framför en bokhylla.
Bildtext Kristdemokraternas ordförandekandidat Norbert Röttgen är en av dem som satt fart på debatten kring gasledningen Nord Stream 2 i Tyskland. Arkivbild.
Bild: ullstein bild - Marlene Gawrisch/WELT/ All Over Press

I Tyskland frågar man sig hur det nu ska gå vidare med bygget av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2. Efter att den tyska regeringen meddelade att man har entydiga bevis för att den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har förgiftats höjs nu krav om att sätta stopp för bygget.

– Det behövs nu hårdhet gentemot Ryssland, eftersom hårdhet är det enda president Vladimir Putin förstår, säger kristdemokraternas ordförandekandidat Norbert Röttgen som på allvar satte fart på debatten kring gasledningen Nord Stream 2.

– Om man i det här läget bygger gasledningen färdig, så ger det president Putin en slutgiltig bekräftelse om att man i väst låter honom driva sin politik, säger Röttgen vidare i en intervju för rundradiobolaget ZDF.

Också Manfred Weber, chef för den konservativa och kristdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet, säger i en intervju för tidningen Der Spiegel att det inte längre får vara uteslutet att bygget stoppas.

Viktigt projekt också för Tyskland

Bland Röttgens, Webers och förbundskansler Angela Merkels tyska kristdemokrater håller bygget av gasledningen, allra senast nu, på att bli en mycket besvärlig politisk fråga.

Det handlar nämligen också om ett bygge med stora tyska energiintressen och man hänvisar, som de bayerska kristdemokraternas partiledare Markus Söder, gärna till att det här handlar om ett projekt som genomförs av privata bolag och inte av staten.

Från de övriga partierna i den tyska förbundsdagen kommer ändå klara bud i riktning Merkel och hennes parti.

– Om regeringen klart fördömer attacken mot Aleksej Navalnyj och nu förväntar sig svar och åtgärder av Ryssland kan man inte samtidigt fortsätta bygget av gasledningen som om inget har hänt, säger bland andra liberalernas partichef Christian Lindner.

Kritik mot ett fortsatt bygge kommer också från socialdemokraterna och de gröna. De grönas partichef Annalena Baerbock säger till Der Spiegel att bygget av gasledningen omedelbart borde stoppas.

Stora gasrör staplade på varandra i en hamn.
Bildtext Rör nära hamnen i Sassnitz i mitten av augusti.

Kan ha kommit till vägs ände redan nu

Med bara omkring 160 kilometer kvar att bygga står gasledningsprojektet Nord Stream 2 ändå för tillfället så gott som stilla.

Det här hänger ihop med USA:s politiska motstånd mot projektet. Amerikanska sanktioner mot bolag som bygger gasledningen har fått företag att hoppa av gasledningsbygget.

Det kan alltså mycket väl hända att redan USA:s motstånd sätter punkt för Nord Stream 2 på slutmetrarna, men till exempel Norbert Röttgen anser att beslutet att en gång för alla begrava projektet borde komma från Europa.

Förbundskansler Angela Merkel som är under hård press i frågan vill ändå inte direkt ta ställning just nu.

– Jag noterar förstås vad som sägs, men samtidigt har jag tydligt tagit ställning till vad vi nu förväntar oss av Ryssland och att vi väntar på reaktioner från den ryska regeringen, konstaterade Merkel igår i samband med en presskonferens tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Den ryska regeringen måste nu komma med svar och grundligt utreda fallet. Att använda kemiska vapen är under alla omständigheter ett brott mot internationell lag, säger Stefan Löfven.

– Bollen ligger nu hos er, säger Löfven i riktning Ryssland.

Diskussion om artikeln